Ексклюзиви
середа, 08 квітня 2020 08:21

Статую Венери знайшли на полі

Статую Венери знайшли на полі
Окремий зал із Венерою досі є найпопулярнішим для у Луврі. Фото: Louvre

Грецький селянин Йоргос Кентротас скопуючи своє поле на острові Мілос 8 квітня 1820-го знайшов 2-метрову скульптуру жінки із білого мармуру - статую давньоримської богині Венери. Її назвали найбільш знаменитою жіночою скульптурою, створеною людством та античним ідеалом краси.

Острів Мілос посеред Егейського моря – один з найменш заселених на той час грецьких островів під владою Туреччини. Ділянка Кентротаса впритул до кам'яного схилу, неподалік руїн античного театру. Того дня він з сином та племінником орав місце майбутніх посівів. В самому кінці поля під ними став обсипатися ґрунт, утворилося провалля. Чоловік розгледів стіни підземної кімнати, дах якої провалився від їхньої ваги. По мотузці хлопці спустилися. В ніші побачили статую.

Вона складалася з великих шматків. На постаменті знайшли ледве помітний надпис автора. Грецький скульптор Александро, вирізав з каменю скульптуру між 130 і 100 р. до н.е. Зрушити з місця чоловіки не змогли. Йоргос забрав бюст і руки додому в хлів, а нижню частину залишили у сховку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З гробниці фараона винесли 110 кг золота

За місяць на острів причалив французький корабель "Шевретт". Лейтенант Жюль Дюмон-Дюрвіль збирав старожитності і прийшов до Йоргоса. Той у хліві показав бюст і запросив 350 франків. За ці гроші можна були купити колісницю з кіньми або будинок у селі. Засмучені французи такої суми не мали. Пообіцяли повернутися якнайшвидше.

Конкурент Олів'є Вутьє дізнається про знахідку Венери. Шантажем і залякуваннями викупляє у селянина статую богині. Коли її готують завантажити на його судно, до Мілоса прибуває Дюмон-Дюрвіль. Він наказує матросам силою відбити статую. Зав'язалася бійка. Скульптуру кинули на землю і вона розбилася. Матроси потягли шматки до шлюпок. На кораблі з'ясувалося, що у скульптури не вистачає рук.

У Парижі статую оглянув найвідоміший на той час знавець античності граф Шарль де Кларак. Через рік відреставровану Венеру показали королю Людовику XVIII. Той наказує виставити в паризькому музеї Лувр.

Археолог Картер Говард 12 лютого 1924 року разом із півсотнею помічників дістали із кам'яного саркофагу у Долині царів у Єгипті золоту труну з мумією 19-річного фараона Тутанхамона. На ньому була золота посмертна маска.

Зараз ви читаєте новину «Статую Венери знайшли на полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути