вівторок, 24 жовтня 2023 05:30

Поспішали випробувати: на космодромі вибухнула ракета

Поспішали випробувати: на космодромі вибухнула ракета
Пам'ятник на братській могилі загиблих ракетників на космодромі Байконур. Фото: www.farmlab.org

В Казахстані 24 жовтня 1960-го на космічному майданчику космодрому "Байконур" вибухнула ракета Р-16. Трагедію засекретили, загинули від 74 до 126 осіб.

До кінця 1950-х років СРСР мав на озброєнні три типи стратегічних ракет. Перші радянські міжконтинентальні балістичні ракети мали дальність 8 тис. км. Хід підготовки ракети до пуску знаходився під пильною увагою ЦК КПРС і вищого керівництва країни. На полігон неодноразово дзвонили Микита Хрущов і Леонід Брежнєв. Терміни підганяли, та й великі досягнення було прийнято приурочувати до "червоних" дат календаря.

За даними розслідування, через порушення техніки безпеки за півгодини до першого пуску в ракеті запустився двигун другого ступеня. Потік розжареного газу розплавив баки з пальним першого ступеня. Паливо загорілось та витекло на пусковий майданчик, покривши палаючою сумішшю все навколо в радіусі 100 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Собаки полетіли на орбіту Землі

У той час на майданчику знаходились десятки людей. Усі вони згоріли живцем. Конструктор ракети Михайло Янгель вижив. За кілька хвилин до трагедії він покинув майданчик, щоб покурити. Це врятувало йому життя. Техніку безпеки порушили через поспіх. Всі дані про катастрофу були засекречені радянською владою до 1989-го.

Рівно через три роки, 24 жовтня 1963-го, на тому ж космодромі сталась ще одна трагедія. Вибухнула ракета МБР Р-9А конструктора Корольова. Загинули 8 людей. Після цих трагедій 24 жовтня вважають чорним днем космонавтики.

19 червня 1963 року після після 48 обертів навколо Землі і 71 години польоту на Землю повернулась перша в світі жінка-космонавт Валентина Терешкова. Приземлилася Терешкова в другій половині дня в Алтайському краї. Була майже непритомна.

Зараз ви читаєте новину «Поспішали випробувати: на космодромі вибухнула ракета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути