Ексклюзиви
субота, 05 грудня 2020 09:00

Рятують армію та невиліковно хворих - відзначають День волонтера

Рятують армію та невиліковно хворих - відзначають День волонтера
Волонтери завжди готові безоплатно простягнути руку допомоги тим, хто потребує Ілюстрація: pixabay

5 грудня у світі відзначають міжнародний День волонтера. Вперше пропозиція вшановувати волонтерство прозвучала 1985 року в резолюції 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, на знак визнання важливої ролі явища, в ім'я економічного і суспільного розвитку.

Вважають, що рух зародився після 1859 року, коли швейцарський підприємець і письменник Жан Анрі Дюнан, вражений наслідками битви французько-сардинських та австрійських військ під Сольферіно, запропонував створити організацію добровольців для допомоги полоненим і пораненим - Червоний хрест. Він же виклав основні засади волонтерства, незмінні протягом 160 років.

Великого поширення волонтерський рух набув по закінченню Першої світової війни. 1920 року німецька та французька молодь спільно надавали допомогу постраждалим та відновлювали зруйновані будинки у місцях найбільших битв між військами своїх країн. У Парижі виник Координаційний комітет міжнародної волонтерської служби. Подібні явища добровільної та неприбуткової допомоги ширилися Європою, Америкою, швидко досягли Азії, а згодом й інших континентів.

В Україні волонтери підтримували та підтримують дітей-сиріт, інвалідів та в'язнів, невиліковно хворих, стареньких людей, безпритульних тварин. Українці надавали допомогу постраждалим від стихійних лих та воєн в інших країнах.

Значний поштовх розвитку явища в Україні дала Революція Гідності. Волонтери забезпечували військових, рятували та підтримували поранених українських воїнів у шпиталях, самі рушали на фронт, захищали інтереси України всередині країни, надихаючи на такі дії інших людей. Вклали значний та неоціненний внесок у збереження незалежності країни від російського агресора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували книгу спогадів про Революцію гідності

Українці найбільше довіряють ветеранам Антитерористичної операції та операції Об'єднаних сил, волонтерам, Збройним силам та лікарям.

Про це свідчать результати опитування Центру "Соціальний моніторинг", проведеного з 18 по 26 листопада. Воно показало, що найбільше українці довіряють ветеранам АТО/ООС - баланс довіри/недовіри становить 43,9%, волонтерам - 41,7%, Збройним силам - 37,5%, а також лікарям - 33%.

Міністерству охорони здоров'я українці не довіряють - баланс довіри/недовіри становить -24,8%. Недовіру має і Верховна Рада, -59,7%, Кабмін, -52,4%, Нацбанк, -49,8%, та президент України Володимир Зеленський, -16,3%.

Зараз ви читаєте новину «Рятують армію та невиліковно хворих - відзначають День волонтера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути