Ексклюзиви
пʼятниця, 30 липня 2021 08:21

Створили Українську військову організацію

Створили Українську військову організацію
Керівники Української військової організації з друзями й рідними. Ворохта, 1921 рік. Фото: cdvr.org.ua

У Празі 30 липня 1920-го створили Українську військову організацію. Головою обрали полковника армії УНР і командира січових стрільців Євгена Коновальця.

Перший осередок організації виник у Львові. Організація діяла нелегально на українських землях у складі Польщі. Крайові команди діяли у Чехословаччині, Німеччині та Литві. Вони мали налагоджувати зв'язки з українськими емігрантами, готували літературу та транспортування зброї. Через посередників спілкувалися з урядовими колами ЗУНР та УНР. Метою організації було продовження національної боротьби за державність.

В УВО були організаційна, бойова, розвідна та пропагандистська референтури. Бойовим кістяком організації на випадок нової війни мали стати українські інтерновані частини Італії та Чехословаччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одним вибухом, чекісти знищили Коновальця і розкололи ОУН

Члени організації здійснювали теракти. Підпалювали будинки польських урядовців, саботували державні свята, руйнували комунікації, нищили польські національні символи. 1927-го організація почала видавати в Берліні власний тижневик "Сурма" накладом у 10 тис. примірників. Відновила й підтримувала заснований Михайлом Грушевським "Літературно-науковий вісник".

1925-го УВО відмовилася від збройної боротьби та перейшла в легальну політичну діяльність. 1929-го перетворилася на військово-політичну партію – Організацію українських націоналістів.

1 серпня 2015-го у Києві відбувся установчий з'їзд Української військової організації під проводом Організації українських націоналістів. Взяли участь офіцери та добровольці — учасники АТО. Головою УВО обрали Бориса Гуменюка, поета, колишнього заступника командира Добровольчого батальйону ОУН. 18 серпня ця організація офіційно зареєстрована під назвою "Українська військова організація — ОУН"

30 червня 1941 року в окупованому німцями Львові проголосили створення Української Держави та сформували уряд - Українське Державне Правління на чолі з Ярославом Стецьком. Українську Державу через два місяці після створення ліквідували.

15 вересня 1942-го Ярослава Стецька та Степана Бандеру заарештували. У січні 1942 року їх запроторили в концтабір Заксенхаузен. Без керівництва Українська Держава припинила існування.

Зараз ви читаєте новину «Створили Українську військову організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути