вівторок, 04 серпня 2020 08:20

Щоденник єврейської дівчинки переклали на 67 мов

Щоденник єврейської дівчинки переклали на 67 мов
13-річна Анна Франк 4 роки вела таємний щоденник Фото www.annefrank.org

Гестапо виявило схованку і заарештувало 4 серпня 1944-го в Амстердамі Анну Франк, автора всесвітньо відомого літературного свідчення поневірянь євреїв.

1933-го німецький єврей Отто Франк вирішив емігрувати до Амстердаму. Отто заснував фірму з виробництва домішок для джемів "Опекта". Його донька Анна вела щоденник про їхнє життя. У травні 1940 року Гітлер захопив країну. Євреям заборонили вести бізнес. Франк спішно переобладнав в офісі своєї фірми таємні кімнати. Дозвіл дали голландці, яким він передав бізнес. Притулок займає з третього по п'ятий поверхи в задній частині фабрики. Пізніше до сховку приєдналися інші євреї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винищення євреїв почалося із пропозиції Гітлера бойкотувати їхні підприємства

У серпні 1944-го в притулок увірвалася голландська поліція. За даними голландського інформатора гестапо виявило схованку. Євреїв депортували в польський концентраційний табір Освенцим. Першою померла від голоду дружина Отто Франка. Анну і її старшу сестру перевели в концтабір Берген-Бельзен. Обидві сестри гинуть в березні 1945 року від спалаху епідемії тифу. Єдиний, хто вижив - Отто Франк. У січні 1945 року радянські солдати звільнили його з Освенциму. Він відразу ж поїхав у сховок. Там подружжя Гісів передали йому знайдений у сховку щоденник Анни.

Отто Франк видав його голландською мовою через два роки, а в 1952 році твір переклали 67-а мовами тиражем понад 16 млн примірників. У 1960 році в будинку, де переховувались Франки, відкрили музей Анни Франк. У ньому демонструється оригінал щоденника.

26 березня 1933 року Адольф Гітлер закликав бойкотувати підприємства євреїв. Це стало початком Голокосту - масового винищення народу фашистами.

Зараз ви читаєте новину «Щоденник єврейської дівчинки переклали на 67 мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути