Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2018 14:21

Романа Шухевича виказала зв'язкова

Романа Шухевича виказала зв'язкова
Роман Шухевич протягом 6 років був командиром УПА Фото: sknews.net

5 березня у селі Білогорщі під Львовом загинув головнокомандувач УПА Роман Шухевич. Там відбулася перестрілка з оперативною групою МГБ УРСР.

Спецоперація по затримці командира УПА стала можливою завдяки арешту однієї зі зв'язкових Шухевича - Дарії Гусяк ("Дарки"). Вона через необачність виказала підсадженій до неї в камеру агентці МГБ конспіративну квартиру.

Зранку 5 березня 700 працівників МГБ оточили будинок Наталії Хробак у Білогорщі та прилеглу територію, де переховувався Шухевич. Розуміючи, що іншого шляху немає, він спробував прориватися з боєм, у перестрілці вбив майора МГБ Ровенка. Але потім його важко поранили автоматною чергою. Щоб не взяли живим - вистрелив собі у скроню.

"Батько лежав на соломі у вишитій сорочці, на правій стороні обличчя було видно слід кулі, а під грудьми було три рани, на голові, поруч із кульовим отвором, – обпалене волосся. Значить, застрелився, подумав я", – згадував син головнокомандувача Юрій Шухевич.

За провал операції із захоплення Шухевича багато вищих чинів МДБ позбулися посад. Нагороду отримав лише автоматник, якому приписали смерть командувача УПА. Сержант отримав тисячу карбованців.

Місце поховання Шухевича й досі залишається невідомим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стали до бою відразу з двома людиноненависницькими імперіями" - ветеранів УПА визнали учасниками Другої світової

Наступником Романа Шухевича став Василь Кук.

12 жовтня 2007 року Указом президента України Віктора Ющенка Роману Шухевичу присвоїли звання Герой України (посмертно). 21 квітня 2010 року рішенням Донецького апеляційного суду позбавлений цього звання шляхом визнання указу 2007 року незаконним; у серпні 2011 року Вищий адміністративний суд залишив це рішення чинним.

Роман Шухевич очолював Українську повстанську армію (УПА) від грудня 1943 року до 5 березня 1950 року. УПА заснували 1942 року. Організація українських націоналістів (ОУН) і (УПА) – відокремлені організації, які мали одну ідеологію, однак існували в різний час.

Організації УПА діяли у Львівській, Тернопільській, Станіславські (Івано-Франківській), Дрогобицькій, Кам'янець-Подільській, Чернівецькій, Закарпатській, Рівненській, Житомирській та Волинській областях.

Зараз ви читаєте новину «Романа Шухевича виказала зв'язкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути