Ексклюзиви
понеділок, 13 липня 2020 08:20

Рокери збирали для африканців гроші на їжу

Рокери збирали для африканців гроші на їжу
Основними були стадіони Вемблі в Лондоні, розрахований на 82 тис. чоловік, і стадіон Джона Кеннеді в Філадельфії на 99 тис . фото: www.live8live.com

13 липня 1985-го на стадіоні Джона Кеннеді в Філадельфії та на стадіоні "Вемблі" в Лондоні почався найбільший міжнародний рок-концерт Live Aid, організований для збору коштів голодуючих у Африці. Пряму трансляцію бачили у 110 країнах світу.

Ідея заходу народилася у лідера ірландської панк-рок групи The Boomtown Rats Боба Гелдофа. За рік до цього він побував у Африці, його вразив голод у країні, якраз була велика засуха та правлячий злочинний уряд. Вирішив організувати концерт і зібрати на це кошти. Виступити на ньому мали б за честь найкращі музиканти сучасності. Музиканти повинні брати участь в концертах на двох континентах одночасно. Особисто об'їздив безліч зірок і вмовив їх взяти участь.

Основними були стадіони Вемблі в Лондоні і стадіон Джона Кеннеді в Філадельфії. Ціни на квитки були доступними в обох країнах – близько 25$ -$61 на цей час. Їх розкупили миттєво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-соліст The Beatles виступив на сцені востаннє

В програмі – виступи американських та британських легенд рок-музики та сучасних співаків: Елтон Джон, Мадонна, Queen, Пол Маккартні, Девід Боуї, U2, BB King, Стінг, Брайан Адамс, Status Quo, Філ Коллінз, всього понад 70 виконавців. Усім дозволили виконати лише чотири пісні.

На Live Aid вдалося зібрати $127 млн – $309 млн на теперішній час для допомоги країнам Африки. Найбільше жертвували з охопленої кризою Ірландії. Після концерту уряди розвинених країн розпочали програми з розв'язання проблеми голоду на африканському континенті. Королева Британії Єлизавета II посвятила Боба Гелдофа у рицарі за його заслуги у проведені благодійної акції.

Половину коштів витратили на оплату боргу з організації концерту. Решту передали у великі благодійні організації Африки. Згодом журналісти дослідили, що кошти незаконно використали для політичної та військової підтримки ефіопських польових командирів. За те, що лишилися, купили їжі для голодуючих.

Екс-соліст The Beatles Джон Леннон виступив на сцені востаннє 28 листопада 1974 року. Це сталося у нью-йоркському залі "Медісон Сквер Гарден". Через 6 років співак загинув.

Зараз ви читаєте новину «Рокери збирали для африканців гроші на їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути