середа, 10 червня 2020 08:21

У Москві відкрили пам'ятник Шевченку

У Москві відкрили пам'ятник Шевченку
Скульптори намагалися підкреслити зв'язок Шевченка з народом. Фото: IgorTurzh

У Москві 10 червня 1964-го відкрили бронзовий пам'ятник українському поетові Тарасу Шевченку. Влада хотіла випередити США, де планували також вшанувати Кобзаря.

Першому секретарю ЦК Компартії Радянського Союзу Микиті Хрущову стало відомо, що пам'ятник Тарасу Шевченку у столиці США має бути встановлений улітку 1964-го. На його спорудження збирала кошти уся українська еміграція. Він захотів установити пам'ятник Шевченкові раніше за американських діаспорян. Оголосили Всесоюзний конкурс проєктів монумента. З-поміж 35 проєктів перемогла робота українських скульпторів Юлія Синькевича, Анатолія Фуженка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченка викупили за допомогою лотереї

Вони хотіли підкреслити зв'язок Шевченка з народом. У проєкті - майже шестиметровий Шевченко нібито рухається скелею з похиленою головою і вростає в землю. "Тарас Шевченко в шинелі" Хрущову сподобався. Хоча не було жодних джерел, що підтверджували б версію про те, що шинель-крилатку носив Тарас Григорович.

Московський пам'ятник Тарасові Шевченку з'явився на пів місяця раніше за вашингтонський.

В Царському Селі під Петербургом 4 травня 1838-го відбулася лотерея поміж членами царської родини та запрошеними вельможами. Розіграли портрет вихователя спадкоємця російського престолу Василя Жуковського. На виручені гроші викупили із кріпацтва художника і поета Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «У Москві відкрили пам'ятник Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути