Ексклюзиви
четвер, 21 вересня 2023 08:45

Помер політик, який одним з перших почав боротись за незалежність України

Автор: www.mazepa.name
  "Верховний військовий вождь запорізьких козаків Іван Мазепа" - німецька гравюра першої половини XVIII століття
"Верховний військовий вождь запорізьких козаків Іван Мазепа" - німецька гравюра першої половини XVIII століття

У селі Варниця поблизу Бендер - тепер Молдова, 21 вересня 1709-го помер 70-річний гетьман Іван Мазепа.

За 4 роки до того польський король Станіслав Лещинський запропонував Івану Мазепі увійти до шведської коаліції. до 1708-го вели таємні переговори з цього приводу. Восени гетьман виступив проти московського царя Петра I і оголосив про союз України зі Швецією. Україна мала стати незалежною державою по обидва боки Дніпра.

Це рішення гетьмана не знайшло підтримки серед більшості козацької старшини. Його засудило православне духовенство — у всіх церквах, навіть тих, котрі будував Мазепа, його ім'я піддавали анафемі. Агенти Петра І поширювали чутки про зраду гетьмана. Московські війська почали каральну операцію українськими землями - завоювали Стародуб, гетьманську столицю Батурин, Лебедин, Переволочну та зруйнували Чортомлинську Січ

Після поразки українсько-шведського війська 1709 року в Полтавській битві, план Мазепи на становлення України як самостійної держави зазнав повного краху.

Шведський король Карл XII з рештою війська і гетьман з козаками врятувалися втечею до Молдови. Там Іван Мазепа й помер. Його поховали у православній кафедральній церкві св. Юрія у місті Галац - нині Румунія. Восени 1999 року його рештки перенесли до Батурина.

Автор: www.mazepa.name
  Гравюра «Мазепа серед своїх добрих справ», 1706 рік
Гравюра «Мазепа серед своїх добрих справ», 1706 рік

Гетьман Війська Запорозького Іван Мазепа народився 20 березня 1639-го на хуторі Мазепинці в Білоцерківському районі Київської області.

У молодості служив при дворі польського короля Яна II Казимира. Він відправив Мазепу навчатися за кордон. Так, українець відвідав Німеччину, Францію, Італію та Австрію. 1662—1669 роках очолив дипломатичні місії в Україні, Османській імперії та Московії.

Зараз ви читаєте новину «Помер політик, який одним з перших почав боротись за незалежність України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути