субота, 10 лютого 2018 23:13

Польський історик розкритикував "антибандерівський закон"

Польський історик розкритикував "антибандерівський закон"
Через закон можуть саджати істориків - Мотика. Фото: Wiadomości

Професор історії Ґжеґож Мотика вважає, що поправки до польського закону про Інститут історичної пам'яті матимуть негативні наслідки.

"Від початків свого існування Інститут національної пам'яті займається обвинуваченням українських націоналістів – винних у вбивстві поляків. Було розпочато кілька десятків розслідувань, у тому числі найвідоміші з них щодо злочинів на Волині.

Цей закон нічого не змінює, коли мова йде про обвинувачення безпосередніх злочинців. Але в ньому є щось нове – це притягування до відповідальності тих, хто заперечує злочини українських націоналістів", - розповів він у ефірі радіо ТОК FM.

Мотика вважає, що поправки можуть призвести до того, що будуть заводити кримінальні справи на науковців, які займаються польсько-українськими відносинами.

"Тепер за особу, яка заперечує злочини українських націоналістів, може бути сприйнятий кожен, хто скаже, що вбивство міністра Броніслава Перацького 1934 року, було здійснене з патріотичних мотивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Польща звинувачує всіх, крім Росії" - філософ із Варшави

У такому випадку, в законі не передбачено ніяких виключень для науковців, тому на них також зможуть полювати", - заявив історик.

"Ворота широко відкриті для тих, хто всюди бачить антипольські змови. Поправка до Закону про ІПН – це спроба обмежити право говорити про всі погані речі, які поляки зробили у ХХ столітті".

"Кілька років тому відбувалася панахида за жертвами масового вбивства кількох сотень українських селян у селі Сагринь у Люблінському воєводстві. Вони були вбиті польським партизанським відділом.

Я був там як офіційний представник Інституту національної пам'яті. А згодом мене викликали до поліції, тому що хтось повідомив, що там відбувався "Шабаш українських націоналістів" і підкріпив фальшиві фотографії", - розповідає він.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті. Зміни передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів". Закон передбачає кримінальне покарання за публічні звинувачення на адресу Польщі у злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистської Німеччини, військові злочини або злочини проти людяності. Також закон забороняє заперечення Волинської трагедії і пропаганду "бандерівської ідеології".

Зараз ви читаєте новину «Польський історик розкритикував "антибандерівський закон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути