субота, 27 січня 2018 23:13

Показали зимові свята у Львові в 1942 році

Показали зимові свята у Львові в 1942 році
У час святкування Львів був під німецькою окупацією. Фото: photo-lviv.in.ua

В інтернеті опублікували відео 1942, на якому єпископ УГКЦ Йосип Сліпий проводить у Львові богослужіння під час Водохреща.

Служба проходила у церкві Св. Юра, повідомляють "Фотографії старого Львова".

"В понеділок, 19 січня, в день Богоявлення відбулася в ранішніх годинах у храмі св. Спаса традиційна Архиерейська Служба Божа, яку целебрував новий український єпископ, доктор теологічних наук, ректор Духовної Академії у Львові Преосвященний Иосиф Сліпий. На цій урочистій відправі приявні були в церкві представники українського громадського життя та українських культурних і господарських інституцій, представники Української Поліції та багато громадян. Найбільша у Львові церква не могла по містити всіх вірних", - пише про святкування газета "Львівські вісті".

Після служби люди вирушили на пл. Ринок. Там святили воду. Площу заполонили люди. Кругом вулицею пройшли процесії львівських церков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жив Львів наприкінці ХІХ століття - вражаюче відреставровані фотографії того часу

"Дальше зорганізовано йдуть українські установи, жіночі товариства, молодь. Рівною колоною йде відділ Української Поліції з сотником Пітолаем у проводі. Скріплений хор співає українські коляди та щедрівки. Йде орхестра львівських трамвайників. Прецесійний похід замикає кілька десяток українського духовенства з імпозантною постаттю нового єпископа.

Відчувається врочистий, радісний настрій. Навіть сильний мороз не може його затерти. Українські поліцисти вдержують порядок, припинивши коловий рух довкола Ринку. Все видається новим: і само Водосвяття й ця багатотисячна релігійно-національна маніфестаця, заборонені в минулих двох роках. По водосвяттю прецесійний похід вертається до церкви. Преосвящений шле із свяченою водою благословення мешканцям і містові"- пише газета.

Увечері Львівське радіо передавало концерт українських колядок і щедрівок.

В інтернеті з'явилась підбірка фотографій Львова зимою 1941 року. У цей час радянські війська продовжують тримати місто.

Зараз ви читаєте новину «Показали зимові свята у Львові в 1942 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути