Ексклюзиви
четвер, 05 грудня 2013 15:50

Петриківський розпис включили до світової спадщини людства

Петриківський розпис включили до світової спадщини людства
фото: https://www.facebook.com/petrykivkapaint

5 грудня Комітет ЮНЕСКО на сесії в Баку присвоїв статус нематеріальної культурної спадщини Петриківському розпису. Петриківський розпис бере початок з ХVІІІ століття, з настінного розпису придніпровських хат. Наразі у Петриківці працює понад 40 провідних майстрів розпису.

Петриківський розпис: основи. Презентація Ігоря Лісного

Петриківський розпис, або "петриківка" — українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка. Звідси й походить назв. Побутові речі із візерунками в стилі петриківського розпису збереглися з XVII століття.

Розпис сформувався як стінопис. Прикрашали мальованим розписом побілені вапном стіни над вікнами й дверями та піч у багатьох регіонах України: на Київщині, на Півдні України, на Поділлі, на Полтавщині. Також - на на Дніпропетровщині, де розташоване село Петриківка. Малюнки не були розраховані на довге життя. Раз на рік під велике свято всі настінні розписи змивали і наносили нові.

На початку XIX століття розпис поширився на предмети домашнього вжитку — посуд, скрині, брички. Потреба у подібному декорі спонукала до заняття малюванням цілі родини, які продавали свої роботи на базарі. А оскільки в той час Петриківка була великим торговельним центром, роботи сільських художників здобули популярності в інших регіонах України.

Академік Дмитро Яворницький у ХІХ столітті був першовідкривачем петриківського розпису для своїх сучасників. До нього на території Придніпров'я ніхто не звертав уваги ні на декоративний, ні на настінний розписи, ніхто їх не колекціонував. Із початком Першої світової війни, а потім внаслідок колективізації 1920-х років, що супроводжувалась репресіями проти українців, та Голодомору 1932–1933 років, петриківський розпис як промисел занепав.

1936 року в Києві відкрилась перша велика виставка народної творчості, на якій були показані твори художників із Петриківки. У тому ж році стараннями місцевого вчителя Олександра Стативи у Петриківці відкрилась школа декоративного малюнка. 1958 року з була створена фабрика петриківського розпису, що проіснувала до початку 2000-х років.

Зараз у Петриківці діє Центр народного мистецтва "Петриківка", який об'єднує близько 40 провідних майстрів.

Дізнатися більше про Петриківський розпис можна у документальному фільмі "Диво Придніпров'я". Для фільму відзняли багато сюжетів в залах Дніпропетровського національного історичного музею.

Зараз ви читаєте новину «Петриківський розпис включили до світової спадщини людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути