четвер, 15 вересня 2022 07:05

Перший антибіотик виділили з грибів

Перший антибіотик виділили з грибів
Мікробіолог Александер Флемінг назвав виділену з грибів речовину пеніциліном. Фото: http://medrada.in.ua

Англійський мікробіолог Александер Флемінг 15 вересня 1928 року виділив перший у світі антибіотик – пеніцилін. Відкриття пеніциліну зменшило відсоток смертності від бактеріальної пневмонії у солдатів з 18% до 1%. Пеніцилін також лікував дифтерію, гангрену, пневмонію, сифіліс і туберкульоз.

1928-го Флемінга обрали професором бактеріології, дослідник вивчав властивості стафілококів. Часто його лабораторія залишалася неохайною. Коли Флемінг повернувся до лабораторії після відпустки, помітив, що на одній пластині з культурами з'явилися цвілеві гриби. Наявні там колонії стафілококів були знищені. А інші колонії збереглися в нормі. Флемінг зарахував грибки, які виросли на пластині з його культурами, до роду пеніцилінових. Назвав виділену речовину пеніциліном.

Хоча Флемінг і бачив великий потенціал цього відкриття, не зміг ізолювати активну антибактерію пеніциліну. Йому також не вдавалося випробувати його на людях. Флемінг описав своє відкриття в статті, яка так нікого й не зацікавила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник без медичної освіти розробив вакцину від сказу

У розпал Другої світової війни два науковці Оксфордського університету Говард Флорі та Ернст Чейн почали дослідження, працюючи з пеніциліном. Науковці створили порошок, який зберігав антибактеріальну силу декілька днів.12 лютого 1941 року поліцейському Альберту Александру ввели першу дозу пеніциліну. Вже за декілька днів лікування від небезпечної інфекції йому стало краще.

Зараз пеніцилін призначають пацієнтам з бактеріальними інфекціями: пневмонією, гострим фарингітом, менінгітом, сифілісом і гонореєю. Пеніцилін убиває бактерію та перешкоджає її подальшому розвитку й розмноженню.

Масове виробництво інсуліну почалося 15 квітня 1923-го. За це лікарю Фредеріку Бантінгу присудили Нобелівську премію. Медик за рік до цього зробив ін'єкцію винайденого ним інсуліну 14-річному Леонардо Томпсону. Той страждав на важку ювенільну форму цукрового діабету. Його підшлункова залоза не виробляла достатньо інсуліну.

Без лікування хворі швидко помирали. Досвід виявився невдалим – екстракт був недостатньо очищеним, що призвело до розвитку алергії. Тимчасово ін'єкції інсуліну припинили.

Зараз ви читаєте новину «Перший антибіотик виділили з грибів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути