Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2017 04:20

Попіл тіла офіцера СС ізраїльтяни розвіяли за межами країни

Попіл тіла офіцера СС ізраїльтяни розвіяли за межами країни
Ізраїльський трибунал з військових злочинів засудив до смертної кари офіцера СС Адольфа Ейхмана. Фото: Вікіпедія

15 грудня 1961 року в Єрусалимі ізраїльський трибунал з військових злочинів засудив до смертної кари колишнього нацистського офіцера СС Адольфа Ейхмана, як головного виконавця плану Гітлера з винищення євреїв. Подана його адвокатом апеляція була відхилена, як і прохання про помилування, направлене президенту Іцхаку Бен-Цві. 1 червня 1962 року Шалом Нагар, старший наглядач в'язниці міста Рамла, накинув йому на шию петлю і привів вирок до виконання.

Адольф Айхман (1906 -1962) — німецький офіцер, співробітник гестапо, завідувач відділу гестапо IV-B-4, який відповідав за "остаточне вирішення єврейського питання". З дитинства Ейхман був не надто успішним, але 1 квітня 1932 вступив до СС. Завдяки хорошим організаторським здібностям очолив Центральне відомство з єврейської еміграції у складі Головного управління імперської безпеки. 21 вересня 1939 в Берліні відбулася нарада за темою "Єврейське питання на окупованих територіях". Всі 15 вищих чинів Рейху висловили підтримку плану вислання євреїв на Схід і розміщення у концтаборах. Виконання рішення конференції було покладено на шефа СС Гайнріха Гіммлера. 31 січня 1942 року Адольф Айхман розіслав термінові накази всьому командному складу поліції, секретним службам безпеки і керівникам СД, що містили докладні вказівки до підготовки депортації євреїв Німеччини, Австрії та Чехії до концтаборів у Польщі. У травні 1945 року Айхман був заарештований американцями, проте через рік зумів утекти та емігрував до Аргентини під іменем Клементо Рікардо. У 1958 році Айхман був випадково виявлений і таємно перевезений до Ізраїлю на суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язнів концтабора Дахау годували травою, корінням і картопляним лушпинням

Суд супроводжувався безпрецедентними заходами безпеки. Айхман був поміщений у спеціально виготовлений блок з куленепробивного скла. З боку звинувачення на процесі виступили понад 100 свідків і було надано 1600 документів, більшість з яких були підписані Айхманом. Вони повністю доводили запровадження антиєврейського законодавства, розпалювання ненависті до євреїв, розграбування їх власності, поміщення євреїв в гетто і концтабори, депортації до таборів смерті.

Після повішення 1 червня 1962 року тіло Адольфа Айхмана було спалене а попіл начальник тюрми Арьє Нір розвіяв за межами територіальних вод Ізраїлю за присутності священника і двох офіцерів поліції.

Зараз ви читаєте новину «Попіл тіла офіцера СС ізраїльтяни розвіяли за межами країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути