Ексклюзиви
субота, 12 листопада 2022 09:02

Партизани та мисливці на тигрів дали відсіч французькій армії

Партизани та мисливці на тигрів дали відсіч французькій армії
Корейська імперія стратила дев'ять французьких місіонерів і 10 тис. корейців-християн. Це стало приводом для відправки в Корею французької ескадри. Гравюра Choseon

На корейському острові Канхвадо 12 листопада 1866-го почався бій між французькою і корейською арміями. Французи почали відступати навіть не почавши бій.

Великим Королівство Чосонів п'ять століть правила династія Лі. 1897-го країна почала називатися Корейською імперією. В середині XIX століття в Чосоні працювали французькі місіонери: відкривали школи, безкоштовно розповсюджували серед населення релігійну літературу. До 1863-го в країні налічувалося вже 20 тис. корейців-християн. Уряд побачив в поширенні католицизму загрозу національній безпеці.

В січні 1866-го на березі річки Хань стратили дев'ять французьких місіонерів і 10 тис. корейців- християн. Це стало приводом для відправки в Корею французької ескадри. Командувач флоту Франції на Далекому Сході П'єр-Гюстав Розе (1812-1883) очолив її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південна Корея заборонила маркіза де Сада

Фрегат і менші кораблі відпливли з китайського порту Чифу і 16 жовтня висадилися на корейському острові Канхвадо. Група із 170 добре озброєних солдат захопили острів. Французи забрали унікальні цінності, срібло, золоті злитки, рукописи та картини з королівської бібліотеки.

Французи починають готувати похід на столицю королівства – Сеул. Отримують підмогу – усього на фрегаті 600 вояків. Корейський уряд оголошує загальну мобілізацію. Стихійно створюються партизанські загони. З північних провінцій прибули "мисливці на тигрів" - найвлучніші стрілки країни. Сформувалася 10 тис. армія. 12 листопада на острові Канхвадо почався бій між французькою і корейською арміями.

Французи почали відступати і втікати на корабель навіть не почавши бій. Втрати склали усього троє загиблих вояків і близько 30 пораненими. Командуванню стало відомо, що двом зниклим місіонерам вдалося втекти до Китаю. Ця новина сприяла прийняттю рішення про від'їзд.

Англійський мореплавець Генрі Гудзон 3 вересня 1609-го відкрив гавань, навколо якої згодом виникло місто Нью-Йорк. Досяг Східного узбережжя Північної Америки, відкривши острів Манхеттен.

Пройшовши по річці, що згодом отримала його ім`я, до точки, де нині розташоване місто Олбані, столиця штату Нью-Йорк. Зіткнувшись з ворожістю індіанців, першопроходець повернув назад. Після він зробив висновок, що річкового проходу в Китай і до південних морів немає.

Зараз ви читаєте новину «Партизани та мисливці на тигрів дали відсіч французькій армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути