середа, 15 червня 2016 16:40

Від ренесансного палацу до санаторію - яким був Підгорецький замок
9

Фото: http://photo-lviv.in.ua/

Підгорецький замок, що на Львівщині, являється унікальною пам'яткою архітектури пізнього ренесансу.

Замок було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. До замку в'їжджали через велику браму — портал з двома колонами. Повідомляє "Фотографії Старого Львова".

Внутрішні зали були тематичними та мали такі назви як Китайська, Золота, Лицарська, Зелена, Дзеркальна та Мозаїчна. Інтер'єр Китайської зали Підгорецького замку, ймовірно, слід визнати найкращим інтер'єром у стилі шинуазрі на теренах тодішньої України.

На жаль, оригінальних робіт в замку ніколи не було, однак копії з робіт Рафаеля, Рубенса, Тіціана, Караваджо справді прикрашали стіни кімнат. Також тут висіли картини польського художника Чеховича, полотна Якоба де Баана . Навіть їдальню прикрашали портрет гетьмана Конецпольського на стелі та 72 портрети видатних політичних та духовних діячів.

У 1728 році тодішній власник замку Вацлав Жевуський розпочав реконструкцію після чого палац став триповерховим. Нові зали оздобили великою колекцією цінних картин та старовинної зброї, яку зібрав сам Жевуський. Також у палаці тоді діяли друкарня й театр.

У 1867-1903 роках замок був відреставрований завдяки Євстахію Сангушку. У роки Першої світової війни замок двічі пограбувала російська армія, добряче понищивши внутрішнє оздоблення. Однак це був не найгірший сценарій для будівлі, оскільки замок перебував на лінії фронту і йому взагалі загрожувало знищення. Втім, генерал Брусилов попіклувався, щоб замок було збережено.

У міжвоєнний час тут діяв приватний музей князів Сангушків. Вони попіклувалися, щоб напередодні вибуху Другої світової війни евакуювати більшу частину колекції замку у Сан-Пауло. 1940 року, після приходу радянської влади, замок-палац передали Львівському історичному музею. Під час радянсько-німецької війни палац сильно постраждав. 1945 року замок розграбували військові Золочівського гарнізону. 1947 року музей закрили, а 1949-го в ньому влаштували санаторій для хворих на туберкульоз.

У 1956 році в замку сталася велика пожежа, яка знищила більшу частину внутрішнього оздоблення. Були проведені відновлювальні роботи, але туберкульозний санаторій для хворих залишався в замку до часів незалежності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі відреставрують власну Ейфелеву вежу

1997 року Підгорецький замок передали Львівській галереї мистецтв. Того ж року створено благодійний фонд відродження замку на чолі з Б. Возницьким. У фондах галереї збереглися 85% речей із замку, які планують туди повернути, а відновлений палац перетворити на музей інтер'єрів.

Зараз ви читаєте новину «Від ренесансного палацу до санаторію - яким був Підгорецький замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути