Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 17:50

Початки християнства в Україні слід виводити не від князя Володимира

Початки християнства в Україні слід виводити не від князя Володимира
Обравши християнство, Володимир Великий обрав і вектор розвитку держави, як частини європейської цивілізації Фото: Guillaume Paumier

Витоки християнства в Україні слід виводити від І ст., а не з моменту хрещення Русі князем Володимиром 988 року. Поява нової релігії пов'язана з апостолами Павлом та Андрієм Первозванним.

"Володимир дійсно завершив процес християнізації. Саме процес, тому тут мається на увазі щось тривале. Якщо взяти Крим, Одеську, частково Миколаївську та Херсонську області там християнство ширилося з кінця I століття. Існували грецькі колонії, і за традицією по них проповідував апостол Павло. З XI століття навіть у наших пам'ятках трапляється ідея, що апостолами на землях України є Павло та Андрій Первозванний", - розповів Gazeta.ua історик Дмитро Гордієнко.

Пам'ятки християнства зустрічалися в Зарубинецькій культурі – І-II ст.

"З готами на теренах України з'явилась аріанська єресь. У "Повісті временних лєт" Володимир викладав християнський символ саме в аріанській формі. Це може говорити тільки про те, що готська традиція на той момент була іще живою. Далі маємо Кирило-Мефодіївську традицію. Ще моравську, бо у Великоморавську державу входило Закарпаття. Християнство проникало все далі на північ", - веде далі дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 липня церква вшановувала перших святих мучеників Київської Русі

Згадки про церкву містяться у договорах князів Олега та Ігоря. У пункті про найм русичів у візантійську армію обов'язковою умовою було прийняття християнства. Контракт підписувався на 25 років. Найманці-варяги, які повертались у Київ, ставали проповідниками християнства. Літописи згадували їх як перших мучеників.

"Проти християнки княгині Ольги не було жодного спротиву. Вона управляла Києвом, коли Святослав перебував у Балканському поході. Тобто на момент хрещення Русі Володимиром традиція була вже давньою. 988-989 роки - остаточне юридичне утвердження християнства, але як релігії міста. На село воно прийде в середині XIV століття", - говорить Дмитро Гордієнко.

Завдяки Володимиру Великому християнство стало загальнодержавною релігією, але витоки Православної церкви України сягають набагато глибше. Їх слід виводити від часів проповіді на українських землях святого апостола Андрія Первозванного. Про це заявили у Православній церкві України.

Зараз ви читаєте новину «Початки християнства в Україні слід виводити не від князя Володимира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути