четвер, 07 грудня 2017 10:38

На Святої Катерини просять щастя у сімейному житті

На Святої Катерини просять щастя у сімейному житті
7 грудня відзначають день Святої Катерини. Фото: "Знай"

7 грудня християни відзначають День Святої Катерини.

У цей день жінки просили святої щасливого шлюбу, злагоди в родині. Вони влаштовували вечорниці та ворожіння. Виривали вишневу гілку і ставили її у вазу до Різдва. Якщо вона розпускалася - це означало, що шлюб буде вдалим і щасливим.

На вечорницях подавали лише пісні страви. Танцювати було не прийнято, бо тривав пилипівський піст.

Дівчата віддавали "пожертву тополі". Накидали на дерево хустку, щоб не лишитися вдовою. На Катерини не запалювали печі, "щоб життя не курилося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У день Григорія Чудотворця потрібно перекидатися в снігу та слухати воду

Люди вірили, що якщо на Катерини ясна погода, то зима буде морозною. Тепла погода означала, що морози вдарять лише на Варвари (17 грудня).

За біблійними переказами, свята Катерина жила в Олександрії у багатій родині. Прийняла християнство у 17 років. За це імператор Максиміліан кинув її до в'язниці. Катерину тримали без їжі та води, після чого почали катувати. Дівчину поклали поміж 4 коліс з гострими зубцями, які шматували її тіло. У цей момент з неба спустився янгол і зробив її тіло неушкодженим. Тоді дівчині відрубали голову.

Гробниця, в якій був похований Ісус Христос була побудована через 300 років після його розп'яття. Вчені відкололи кілька фрагментів будівельного розчину, який скріплює камені фундаменту і давню плиту. Зробили детальний аналіз, і виявили, що усипальниця була побудована приблизно 345 року нашої ери. У цей час правив Костянтин Великий - І римський імператор-християнин.

Зараз ви читаєте новину «На Святої Катерини просять щастя у сімейному житті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути