Ексклюзиви
вівторок, 26 вересня 2023 11:51

На пивному фестивалі вибухнула бомба

На пивному фестивалі вибухнула бомба
Меморіальну дошку встановлено на згадку про жертви теракту на Октоберфесті 1980 року. фото https://www.dw.com

В урні біля громадського туалету під час проведення пивного фестивалю Октоберфест у Мюнхені 26 вересня 1980-го здетонував вибуховий пристрій. Це один з найбільших терористичних актів, скоєних в Німеччині після закінчення Другої світової війни.

Того дня фестиваль пива був у розпалі. О 22:20 недалеко від входу спрацював вибуховий пристрій. 12 людей загинули, десятки отримали поранення. Теракт здійснив праворадикальний екстреміст Гундольф Келер, що став 13 жертвою трагедії. Вибух подрібнив сміття в урні, миттєво загинуло сім людей. В наступні дні ще п'ятеро людей померли від серйозних травм. Ще 213 осіб зареєстровано як поранені. Деяким жертвам ампутували кінцівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертник підірвався на території посольства

Святкування Октоберфесту не було перервано, що потім було піддано критиці. У вихідні, після того, як стався теракт, свято пива відвідали близько мільйона чоловік. Траурна церемонія за загиблими відбулася через чотири дні, і на цей час Октоберфест був перерваний. "Час рани не лікує", - сказала мати, яка втратила сина в цій трагедії. Постраждалі та родичі загиблих довгі роки проходили лікування і реабілітацію.

128 постраждалих отримали 500 тис німецьких марок через два з половиною тижні після нападу. Сума являла собою "компенсацію за біль і страждання в широкому розумінні".

Ліванський смертник підірвав заміновану машину на території посольства США у Бейруті 18 квітня 1983-го. Загинули 63 людини, з них 17 американців, в тому числі кілька агентів ЦРУ.

Зараз ви читаєте новину «На пивному фестивалі вибухнула бомба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути