Ексклюзиви
середа, 07 липня 2021 15:26

На місці будівництва дороги знайшли срібні римські монети

На місці будівництва дороги знайшли срібні римські монети
Монети викарбували 2 тис. років тому Фото: galinfo.com.ua

Поблизу села Малі Підліски на Львівщині, де планується будівництво Північної об'їзної Львова, археологи виявили срібні римські монети I-II ст.

Відкопали чотири монети – три срібні динарії, та один фальшивий субератний динарій, повідомляє "Гал-Інфо".

"Ці монети потрапили до нас з Давнього Риму. Територія України перебувала у сфері його впливу. У I-II століття нашое ери племена, що жили тут, користувалися монетами як засобом платежу. Це одні з перших монет, які місцеве населення використовувало як гроші, а не як прикраси", - розповів археолог Юрій Ревера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо лише про три екземпляри. Знайшли унікальну золоту монету

Особливий інтерес дослідників викликав знайдений фальшивий динарій. Свідчить, що фальшування монет з'явилося від самого початку карбування грошей. Приблизно 3-5% динаріїв виготовлялися фальшивими безпосередньо в офіційних монетних дворах, за різними дослідженнями.

Та про активні тодішні торгові зв'язки говорять не тільки монети, але й прикраси, амфори, посуд і різні побутові речі, що трапляються під час розкопок, додають археологи.

Нещодавно українські археологи виявили давній зігнутий майстром меч неподалік села Малі Підліски Львівської області. Здійснювали археологічну розвідку на місці будівництва Північної об'їзної Львова.

Знахідці понад 1,5 тис. років. Це гладіус. Так називали короткі римські мечі, якими користувались піхотинці. Знахідка належала воїну-германцю та стала першим з експонатів промоційної кампанії про загадкові знахідки доріг, які відкриває Україні програма "Велике будівництво"

Зараз ви читаєте новину «На місці будівництва дороги знайшли срібні римські монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути