Ексклюзиви
вівторок, 07 вересня 2021 18:30

На 100-річчя першого штучного голоду в Україні вчені визначили коректну кількість жертв

Загальна кількість жертв штучних голодів в Україні у ХХ ст. становить 15,5 млн осіб. Зокрема: у 1921-1923 - 3,5 млн убитих голодом, у 1932-1933 - 10,5 млн, у 1946-1947 - 1,5 млн убитих. Такі цифри оприлюднили науковці під час Міжнародного форуму "Масові штучні голоди: пам'ятаємо, вшановуємо", повідомляє сайт "24-го каналу".

 

Ці цифри спираються на оновлені дані криміналістичних, демографічних та правових експертиз, які схвалені провідними науковими інституціями.

Оприлюднення уточнених даних про кількість жертв Голодоморів є подією світової ваги, адже розкриває цілеспрямований намір знищити українську націю та механізми вчинення злочину геноциду. Це також має пришвидшити визнання у світі Голодомору 1932-1933 років геноцидом української нації, розповідають учасники Форуму.

Також 7 вересня в Національному музеї Голодомору-геноциду відкрили оновлену експозицію Зали пам'яті. Це стало можливим завдяки підтримці мецената Олександра Петровського, його родини та фонду "Солідарність". Відтепер правда про Голодомор та 10,5 млн жертв - у технологіях 3D-мепінгу.

"Надзвичайно важливо, що тут, у цій Залі, ви маєте також можливість побачити державно-приватне партнерство. Тому що кошти долучались до експозиції і приватних меценатів", - підкреслив Олександр Ткаченко, відзначаючи роль міжнародного благодійного фонду Олександра Петровського "Солідарність".

Кураторка проєкту реконструкції Зали пам'яті Анжеліка Петровська наголосила, що до ініціативи Фонду "Солідарність" можуть долучатися всі громадяни України, вносячи посильну лепту в збереження національної пам'яті. Її дочка - учениця п'ятого класу 10-річна Александра Петровська - озвучила українську та англійську версію тексту фільму, виконаного в технології 3D-мапінгу. Особливе враження на школярку справила Книга пам'яті жертв Голодомору, де в томі, присвяченому Полтавській області, фахівці Музею вказали імена шести родичів Александри, що були замучені голодом.

Виконавець аудіовізуальної частини проєкту оновлення Зали пам'яті - українська компанія Magic Innovations. Працювала у Швейцарії, Франції й Арабських Еміратах і має великий досвід. Фільм поділений на чотири тематичні сезони, які відображають підготовку, обставини, злочинну мету й результат Голодомору. Відеоряд зверстаний у поєднанні з фізичними експонатами музею - човном, прялкою, скринею та іншими предметами.

 

На думку директорки Музею Олесі Стасюк, новий аудіовізуальний супровід, інтерактивні стенди з Книгами пам'яті та мапами, Touch-екрани з інформацією про обставини Голодомору, а також відеосвідчення очевидців, привернуть увагу нової молодіжної аудиторії, яка має бути обізнана з найбільшою трагедією української нації та вміти захищати правду про Голодомор у світі.

Зараз ви читаєте новину «На 100-річчя першого штучного голоду в Україні вчені визначили коректну кількість жертв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути