середа, 23 вересня 2020 18:00

Міжнародний день жуйки: у соснову смолу додавали спеції

Міжнародний день жуйки: у соснову смолу додавали спеції
Для приємного запаху в жуйку раніше додавались спеції. http://briz.if.ua

Американець Джон Кертіс 23 вересня 1848-го почав продавати завернуті в папірці шматочки смоли. Першу у світі жувальну гумку зробив з соку хвойних дерев. 23 вересня і зараз відзначають як Міжнародний день жуйки.

Першим прототипом сучасної жувальної гумки стала "Соснова гумка" з хвойних дерев. 1848 року сім'я Кертіса переїхала до міста Банґор, де було вдосталь таких дерев. Згодом було виготовлено першу партію. На етикетці було зазначено: "Штат Мен. Чиста ялинова гумка". Вони відкрили фабрику, яка випускала жуйки "Вершки з цукром" і "Біла гора".

Випуск у промислових масштабах почали того ж року. Його батько займався безпосереднім виготовленням жувальної гумки, а Кертіс опікувався продажем. Він ніколи не отримував патент на свій виріб. Формулою успіху його підприємства був секретний рецепт виготовлення ялинової гумки. Через 2 роки почав робити жуйку на основі парафіну. Для приємного запаху в нього додавались спеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шамани передбачали майбутнє завдяки попкорну

Кертіс розбагатів і відкрив 4 заводи. Деякі з виробів мали назви на кшталт "Американський прапор", "Смерічка янкі", "Солодка Лулу", "Чотири в руки", або "Найбільший та найкращий". Першим жувальну гумку запатентував 1869 року американський стоматолог Вільям Фінлі Семпліз. Довів, що за допомогою жувальної гумки можна попередити карієс.

Англійські колоністи Нового Світу 22 лютого 1630-го вперше спробували нову страву - попкорн, смажену кукурудзу, страву цілком звичну для місцевого індійського населення.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний день жуйки: у соснову смолу додавали спеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути