четвер, 09 листопада 2017 04:20

Найбільший в світі діамант відправили англійською королівською поштою

Найбільший в світі діамант відправили англійською королівською поштою
Діамант "Куллінан", 1907 рік. Фото: Вікіпедія

9 листопада 1907 року представники африканської колонії Англії Трансвааль подарували англійському королю Едуарду VII (1841-1910) найбільший на той час знайдений діамант "Куллінан". Його вага —3106 карат - 621,2 грам, завбільшки як кулак дорослого чоловіка.

Діамант назвали на честь власника діамантової шахти — південноафриканського магната Томаса Куллінана (1862 -1936). У 1904 році Куллінан купив ферму з шахтою "Прем'єр" в провінції Гаутенг в Південній Африці. 26 січня 1905 завідувач шахти Фредерік Уелльс побачив незвичайний блиск в глибокій ямі. Ножем відколупав великий шматок породи. Вже на поверхні зрозумів, що це діамант. Він був прозорий, але мав в середині чорну пляму - природну деформацію. Діамант Куллінан назвав в честь самого себе, а в народі його прозвали "Зіркою Африки".
Діамант виставили в банку Йоганнесбурга на продаж і огляд. Встановили навіть ціну — 800 тис. фунтів стерлінгів. На теперішній час вартість такого каменю була б близько 90 тон золота. Через два роки керівництво республіки Трансвааль викупило його у Куллінана із знижкою за 150 тис. фунтів. Країна мала намір висловити подяку королю Едуарду за визнання конституції Трансвааля, територія якої стала частиною Британської імперії після англо-бурської війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший діамант продали на аукціоні

Переправою до Англії коштовності займалися військові і спеціальні агенти. Щоб збити з пантелику ймовірних злодіїв, ювеліри зробили фальшивий камінь. У спеціальному сейфі його доставили на військовий корабель із посиленою охороною та почестями. Натомість справжній діамант відправили з Африки рекомендованою посилкою Англійською королівською поштою. Король Едуарду VII наказав зробити каменю огранку. Це доручили ювеліру знаменитої голландської компанії "I.J Asscher diamond company" Йозефу Ашеру. Майстер чотири місяці вивчав камінь, аби вибрати правильне місце для нанесення удару. У камені були вже тріщини, і саме по них треба було його розколоти на менші шматки. У присутності нотаріуса та інших ювелірів Ашер зробив ледве помітний надріз, далі в нього помістили спеціальний ніж. Потім одним сильним ударом розколов камінь.

"Куллінан" розколовся на два великих кристала і три невеликих шматка. На їх огранку пішло два роки: всього було виготовлено 2 величезних, 7 великих і 96 дрібних діамантів. При обробці було втрачено майже 66% ваги, їх загальна маса склала 1063,65 карата. Найбільші камені отримали імена і римські номери від I до IX. Найбільший "Куллінан I" інкрустований в скіпетр англійського короля Едуарда VII. "Куллінан II" прикрашає корону Британської Імперії. Решта діамантів назвали "Малими зірками Африки" - їх інкрустували в королівські брошки, підвіски, персні.

Зараз діаманти перебувають у приватній власності королеви Єлизавети II, яка у 1953 році успадкувала їх від своєї бабусі, королеви Марії.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший в світі діамант відправили англійською королівською поштою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути