пʼятниця, 12 серпня 2016 17:20

Кого народ любить найбільше: 5 найвідоміших "Робін Гудів" в історії

Кого народ любить найбільше: 5 найвідоміших "Робін Гудів" в історії
Пхулан Деві

Архетипи Робін Гуда можна знайти у багатьох фольклорних переказах по всьому світу.

У реальному житті він був не єдиним героєм, який боровся за права бідних, грабуючи багатих. Повідомляє "Культурология".

1. Яношик

Юрай Яношик - "Робін Гуд" з словацьких і польських легенд. Народився він у Словаччині в 1688 році і приєднався до лав повстанців-куруців, коли йому було всього 15 років. Після поразки в битві при Тренчині Яношика взяли на службу в габсбурзьку армію. Згідно з легендою, в один прекрасний день молодий Юрай повертався додому, коли отримав відпустку. Коли він підходив до будинку своїх батьків, то помітив, як дворянин шмагав його батьком в полі. Яношик вирвав у нього батіг, але було вже пізно: батько помер від побоїв.

З тих пір Яношик нібито мстився багатіям за батька. Під час служби тюремним охоронцем в Битча Яношик познайомився з одним ув'язненим - розбійником Томашем Угорчиком і допоміг йому втекти з в'язниці. Разом вони зібрали банду, лідером якої і став 23-річний Юрай. Зі своєю бандою Яношик бродив по горах і долинах Словаччини, Польщі та Угорщини, грабував аристократів і багатих купців та віддавав свою здобич бідним. При цьому банда Яногика ніколи нікого не вбивала. Тим не менш, Ярошика впіймали і засудили до смерті 17 березня 1713 року.

2. Скотт Сміт

Джордж Ст. Легер Леннокс, більш відомий як Скотт Сміт, був південноафриканським Робін Гудом. Він народився в 1845 році в дворянській сім'ї в Шотландії. Сміт відмовився одружитися на жінці, яку обрав йому в дружини батько, і залишився без спадщини. Спочатку Сміт стажувався в якості ветеринарного лікаря в Шотландії, після чого відправився в західну Австралію, приєднавшись до золотої лихоманки в Калгурлі. Недовго служив у британській армії, але незабаром був звільнений.

Сміт приїхав до Південної Африки в 1877 році і став митником у Східній Капській провінції. Але ця робота його не приваблювала, він звільнився з цієї посади і почав займатися незаконним перевезенням зброї через кордон, крадіжками, полюванням на слонів, нелегальної скупкою алмазів, крадіжкою коней і пограбуванням на дорогах. Він грабував багатих людей і роздавав ці гроші бідним, літнім жінкам та самотнім матерям.

Подейкують, що він навіть допоміг своєму другові здати себе в поліцію, щоб той зміг отримати винагороду, призначену за його затримання. Сміта кілька разів ловили і судили за його злочини, але йому завжди вдавалося якимось чином втікати. Згодом виявилося, що багато з його злочинів були скоєні від імені британського уряду, тому його звільняли, щоб не зруйнувати його легенду. Скотт Сміт закінчив свої дні як респектабельний фермер в Упінгтоні, вирощуючи овочі на березі річки Оранжевої.

3.Пхулан Деві

Пхулан Деві або індійська "Королева бандитів" була дівчинкою з нижчої касти, яка, як і багато інших подібних їй, працювала на полях землевласників з вищих каст. В 11 років її віддали заміж за 30-річного чоловіка, який запропонував її сім'ї корову. Він був жорстоким і постійно бив Деві. Вона втекла від нього і повернулася в своє село, де було звинувачена у злочині, якого не скоювала. Незабаром після цього дівчинку два тижні ґвалтували члени вищих каст.

Пхулан дивом вижила, а потім організувала свою банду. У 1981 році за її наказом було вбито 22 людини з вищих каст, в тому числі і двоє її ґвалтівників. Ця різанина привернула до себе увагу прем'єр-міністра Індіри Ганді. Незважаючи на те, що немає жодних записів щодо того, що вона "діяла подібно Робін Гуду", її дії повністю виправдовували бідні і принижені індійці, які вважали Пхулан божеством.

У лютому 1983 року вона погодилася здатися владі і провела 11 років у в'язниці. У 1996 році, через два роки після її звільнення, Пхулан була обрана в нижню палату Парламенту Індії.

4. Сальваторе Джуліано

Сальваторе Джуліано, який народився в 1922 році в сицилійському гірському містечку Монтелепре, багато хто його вважає "Сицилійським Робін Гудом". Джуліано дійсно крав у багатих і надавав допомогу своїм бідним співвітчизникам в суворі часи Другої світової війни. Він почав свою кар'єру "бандита" у віці 20 років, після того як він був схоплений поліцейським за контрабанду їжі (в той час 70 відсотків продовольчого постачання Сицилії забезпечувалося на чорному ринку). Сальваторе вбив співробітника поліції і почав переховуватися.

Він зібрав банду з 50 осіб, і вони почали грабувати багатих людей, щоб забезпечити селян продовольством і зброєю. Тим не менш, його популярність серед селян була підірвана після того, як Джуліано був замішаний у вбивстві 11 безневинних людей під час травневої процесії в 1947 році. Джуліано стверджував, що він збирався стріляти над головами натовпу, але сталося те, що сталося. Він так і не зміг відновити свою репутацію. А в 1950 році був убитий у вуличному бою з солдатами при спробі втекти з Сицилії.

5. Панчо Вілья

Народився Хосе Доротео Аранго Арамбула в 1878 році, а пізніше він став відомий як Панчо Вілья - мексиканський революційний генерал, лідер партизанського опору і один з найвидатніших діячів мексиканської революції. Після смерті свого батька, він у 15 років став головою сім'ї. У 1894 році Панчо застрелив чоловіка, який чіплявся до його сестри. Саме цей випадок став поворотним моментом в його біографії.

Він провів шість років ховаючись у горах, де зустрів групу втікачів, разом з якими сформував банду. Його банда займалася тим, що обкрадала багаті маєтки і роздавала зерно і худобу біднякам. Панчо Вілья описується як безжалісний вбивця, який катував своїх жертв, а також як щедра людина з народу, що регулярно відправляв щедрі пожертви для дитячих благодійних організацій і дитячих будинків.

В 1910 році, все ще знаходячись у бігах, Панчо Вілья приєднався до успішного повстання Франциско Мадеро проти мексиканського диктатора Порфіріо Діаса. У 1913 році місцеві військові командири обрали її тимчасовим губернатора штату Чіуауа. У 1920 році Вілья відійшов від активної діяльності і спокійно прожив на своєму ранчо аж до його вбивства в 1923 році. Мексиканський народ просто обожнював Панчо Вілью і про нього збереглися численні балади, легенди та розповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агенти ЦРУ хотіли позбавити Фіделя Кастро бороди

Зараз ви читаєте новину «Кого народ любить найбільше: 5 найвідоміших "Робін Гудів" в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути