пʼятниця, 16 жовтня 2015 10:20

Кельнський собор будували 20 поколінь - фотографії
10

Фото: надані Любов'ю Карнарук

125 років тому завершилося будівництво Кельнського собору, яке тривало понад шість століть. Церковний фасад є найбільшим у світі. Висота двох могутніх шпилів становить 157 м. Собор був побудований на честь святого Петра та Марії. Прикрашений тисячами коштовних каменів і перлин. Найцінніша його реліквія - золота гробниця з останками волхвів, розташована в центрі приміщення. Вночі собор відсвічується зеленими вогниками, домінуючи над стародавнім Кельном. Він занесений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В Кельнському соборі розташована резиденція католицького архієпископа Кельна.

Кельнський собор зведений на території, де здавна були християнські храми і церкви. Їх руйнували і палили. Так тривало аж до 1248 року. Саме тоді було прийнято рішення побудувати тут кафедральний собор за прикладом французького Нотр-Дам-де-Парі і Страсбурзького собору. Німецький храм повинен був затьмарити всі аналогічні споруди в світі.

Він призначався для зберігання останків Святих волхвів з одного з міланських монастирів. Ці мощі були вивезені з Італії на початку XII століття німецьким імператором Фрідріхом Барбароссою. Для мощів була замовлена спеціальна золота посудина, яку відливали протягом 10 років.

15 серпня 1248 року перший камінь собору заклав архієпископ Конрад фон Гохштаден. Однак будівництво тривало 632 роки. З цим пов'язано безліч легенд. За однією з них, до проектування причетний сам диявол, який надав креслення для архітектора Герхарда в обмін на його душу. Відтак, місто Кельн стоятиме до тих пір, поки буде будуватися його собор.

Основа собору була добудована аж в 1560 році. А вежі і інші важливі частини - в 1824 році. Завершили будівництво в 1880 році. На зведення Кельнського собору було витрачено в перекладі на сучасні гроші 1 млрд євро.

Споруда являє собою величезну базиліку з червонуватого каменю трахіту, площею близько 8,5 квадратних метра. Зовні на будівлі - маса опорних пілястр, галерей, наскрізних решіток, а його головний портал багато прикрашений скульптурною пластикою, декоративною різьбою, повторюваної від ярусу до ярусу стрілчастими арками.

Навколо величезного основного залу розташовані каплиці і капели. Основу склепіння підтримують колони висотою в 44 м. Стіни і підлога собору викладені з сірого рейнського каменю. Найбільший дзвін "Петер" важить 24 тонни. Він відлитий в 1923 році з металу гармат, які захопили у французів в 1871 році. Є ще "Вишуканий" дзвін, якому дали назву через чисті тони. Крім них є ще два менші дзвони. На огорожі хорової частини стоять 14 скульптурних фігур - Христос, Марія і 12 апостолів.

У 1906 році обвалилися чотири декоративні вежі. Під час Другої світової війни бомбардуваннями союзників було знищене практично все місто. Кельнський собор не зазнав серйозних пошкоджень, витримавши 14 авіаційних ударів. За негласною змовою льотчиків, собор берегли як географічний орієнтир. Споруду завершили реконструювати в 1956 році. Заодно відбудували 509 гвинтових сходів. По них туристи піднімаються на оглядовий майданчик на висоті 98 метрів.

У Кельнському соборі не лише проводять служби. Він є найбільшим музеєм із багатющою колекцією картин, скульптур, коштовностей, фресок та інших цінних речей. Однією з найцінніших реліквій собору, крім гробниці волхвів, є знаменита Міланська Мадонна – одна з найвідоміших скульптур у світі. Зображення богоматері часів готики датується 1290 роком. Не менше захоплення викликає Хрест Геро - двометровий дубовий хрест, подарований собору архієпископом Геро. Собор є прикладом майстерності різних поколінь. Величезні його вежі видно з будь-якої точки міста. Храм давно став шедевром європейської архітектури.

Зараз ви читаєте новину «Кельнський собор будували 20 поколінь - фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути