четвер, 09 березня 2017 09:13

Винахідники ляльки Барбі стали мільйонерами за кілька років

Винахідники ляльки Барбі стали мільйонерами за кілька років
Перша лялька Барбі

9 березня 1959 року на ярмарку іграшок у Нью-Йорку вперше продемонстровано ляльку з рисами обличчя справжньої людини. Білявка на ім'я Барбара Міллісент Робертс невдовзі стала бажаною іграшкою дівчат у всьому світу.

29-сантиметрова білявка була створена Рут Хендлер, співзасновницею компанії Mattel, заснованої 1945-го. Рут зайнялася створенням іграшки, яка б дозволила дівчаткам фантазувати на тему дорослого життя. В якості праобразу взяла ляльку Ліллі, героїню еротичних коміксів, що друкувалися в німецькій газеті "Die Bild-Zeitung". Ліллі з'явилася в продажу 1955 року й була розрахована на дорослу аудиторію.

Однак оптових покупців лялька Барбі не зацікавила. Вони були впевнені, що американські батьки ніколи не куплять дітям таку вульгарну ляльку. Тоді Рут дала рекламу на телебаченні. Перша партія — 351 Барбі по $3 — розійшлася миттєво.

Сукні для Барбі замовляли у знаменитих французьких модельєрів Юбера Живанши та Крістіана Діора. У ляльки з'явилися власний будинок, бойфренд Кен, сестри, діти й подружки. Для кожної нової моделі створювали гардероб, меблі, посуд, автомобілі, візки. За перші 10 років подружжя Хендлер заробили на Барбі майже $500 млн.

Зовнішній вигляд Барбі постійно змінюється. З'являються Барбі-співачка (1961), Барбі-медсестра (1961), Барбі-стюардеса (1966), Барбі-космонавт (1965), Барбі - кандидат у президенти (1991). В неї з'являються й нові подруги та родичі - кузини Френсі та Джазі, сестри Тутті, брат Тодд, чорношкіра приятелька Крісті, англійка Стейсі, японка Міко, інвалід-візочник Беккі.

У світі є понад 10 тис. завзятих колекціонерів ляльок Барбі. 90% із них - жінки віком за 40 років, які купують більш як 20 Барбі щороку. Старовинні ляльки є найцінніші. 2004-го на eBay Барбі 1959 року продали за $2400.

Зараз ви читаєте новину «Винахідники ляльки Барбі стали мільйонерами за кілька років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути