понеділок, 27 травня 2019 14:50

Італієць звів церкву у Києві

Італієць звів церкву у Києві
Андріївську церкву спроектував Франческо Бартоломео Растреллі Фото: 7chudes.in.ua

Будівництво Андріївської церкви у Києві завершили 27 травня 1753-го. Її заклали на місці колишньої церкви на згадку про відвідини Києва імператрицею Росії Єлизаветою Петрівною.

Храм збудували на стрімкому відрізку Старокиївського плато, що послужив своєрідним природним п'єдесталом для спо­руди церкви. Згідно з літописом "Повість временних літ", на цьому місці апостол Андрій Первозванний у І ст. встановив хрест і провістив виникнення великого міста. З XI ст. тут будували і з часом руйнувалися дерев'яні й кам'яні церкви на честь Андрія Первозванного.

Проектування Андріївської церкви доручили обер-архітекторові імператорського двору Франческо Бартоломео Растреллі (1700-1771). Він народився у Парижі в родині італійського скульптора й архітектора Карло Растреллі, який працював на той час при дворі короля Людовіка XIV. 1716-го московський цар Петро І запросив його на роботу в Росію, куди той приїхав із помічником — сином Франчески.

З метою будівництва Андріївської церкви у Києві створили спеціальний комітет. До Києва приїжджали найкращі іноземні фахівці. На спорудженні Андріївської церкви працювали багато українських майстрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Андріївську церкву жбурнули "коктейль Молотова"

Зведення цегляних стін будівлі церкви завершили 1751-го. Тоді розпочалися роботи з монтажу дерев'яних каркасів даху, бань, оздоблення фасадів.

В оформленні фасадів Андріївської церкви Растреллі вперше застосував декор із чавунного литва, який раніше для культових споруд на теренах Східної Європи не застосовувався. Чавунні капітелі, орнаментальні прикраси для фасадів відливалися на тульських металургійних заводах із уральських руд. Загальна вага чавунного литва Андріївської церкви становить 97,85 т.

Підлогу вистелили чавунними плитами. Виготовлялися форми і відливалися з гіпсу прикраси для вікон, дверей, стін, підбаневого простору. За кресленнями Растреллі спорудили каркас іконостаса.

Демонстрація вірян Андріївської церкви відбулася 18 квітня 1961-го. Вони вимагали повернути будівлю для богослужінь. Людей розігнали і розпочали реконструкцію.

Зараз ви читаєте новину «Італієць звів церкву у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути