понеділок, 14 червня 2021 13:16

Італієць переміг у конкурсі проєктів будівлі університету в Києві

Автор: ЦДАМЛМ
  Архітектор Вікентій Беретті
Архітектор Вікентій Беретті

14 червня 2021-го виповнюється 240 років від дня народження архітектора італійського походження Вікентія Беретті.

Він народився 14 червня 1781 року у Римі в заможній родині науковців. 1804-го закінчив Петербурзьку академію мистецтв із золотою медаллю. Втілив там понад 250 архітектурних проєктів у стилі модернізму, повідомляє Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України.

1809 року Беретті надали звання академіка Петербурзької академії мистецтв за проєкт Кадетського корпусу. Він узяв участь у будівництві монумента князю Володимиру в Херсонесі.

1835-го він переміг на конкурсі проєкту Київського університету та виїхав з Петербурга до Києва. Готувався до будівництва Червоного корпусу разом з учнем Павлом Спарро. З березня 1837 року за наполяганням імператора Миколи І полишив інші роботи в Петербурзі та зосередився на будівництві Київського університету.

З 1840-го Беретті викладав у Київському університеті. Писав роботи про теоретичні проблеми архітектури та будівельної справи.

Автор: ЦДАМЛМ
  План Червоного корпусу університету
План Червоного корпусу університету

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згорів червоний корпус Київського університету

З 1837 року і до смерті 1842-го працював у Києві. Розробив проєкт Володимирської вулиці та Бібіковського бульвару - сучасний бульв. Тараса Шевченка, астрономічної обсерваторії, ботанічного саду, Інституту шляхетних дівчат, римо-католицького костелу Святого Олександра, Першої чоловічої гімназії. Займався укріпленням залишків Золотих воріт.

Вікентій Беретті мав вісім дітей. Лише старший син Олександр став архітектором. Він працював у Києві.

6 грудня 1909-го в Києві на вул. Великій Васильківській освятили римо-католицький костел Святого Миколая. Храм побудований у неоготичному стилі архітектором Владиславом Городецьким. Будівництво тривало 10 років. Вперше в конструкціях храму використовували залізобетон. Ліпнину з цього матеріалу виконав скульптор Еміліо Саля, друг Городецького.

Зараз ви читаєте новину «Італієць переміг у конкурсі проєктів будівлі університету в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути