середа, 03 лютого 2021 12:53

Історики стали на захист білоруського прапора

Історики стали на захист білоруського прапора
Білоруські науковці стають на захист національного прапора Ілюстрація: wikiwand.com

Білоруські історики виступили на захист біло-червоно-білого прапора, який став головним символом протестів проти режиму Олександра Лукашенка.

Відповідну заяву істориків, розміщену на порталі "Наш сцяг", приводить "Історична правда".

"У зв'язку з початком пропагандистської кампанії режимом Лукашенко щодо заборони біло-червоно-білого прапора в Республіці Білорусь, ми, білоруські історики, заявляємо:

Біло-червоно-білий прапор є національним та державним білоруським символом. Він був затверджений 1917 року всіма білоруськими національними організаціями й став державним 1918-го, наприкінці Першої світової війни, коли нові держави, що постали на руїнах імперій, затверджували свої державні символи.

Наша національна держава, Білоруська Народна Республіка, прийняла державний герб - стародавню Погоню та державний прапор - біло-червоно-білий, відповідно до білоруських народних та історичних традицій.

За минуле століття біло-червоно-білий прапор став духовним надбанням і моральною цінністю для мільйонів білорусів, незалежно від їх політичних поглядів. 1930 року відомий комуністичний поет Максим Танк писав:

Глядзіце ў будучыню смела!
Настаў доўгачаканы час,
Пад сцягам бел-чырвона-белым
Чакае перамога нас.

Використання національних символів колаборантами під час Другої світової війни було поширеним явищем у Європі й не могло призвести до дискредитації цих символів. Ми бачимо, як держави з подібним історичним досвідом, такі як Росія, Україна, Франція, Литва, Латвія, Хорватія, Норвегія, Данія та інші, вшановують свої національні прапори.

У вересні 1991 року Верховна Рада БРСР затвердила біло-червоно-білий прапор державним прапором Республіки Білорусь. 1994-го саме під ним присягнув новообраний президент Лукашенко.

Сьогоднішня офіційна пропагандистська кампанія з дискредитації та заборони національного та державного символу Білорусі біло-червоно-білого прапора не має історичного обґрунтування, що призводить до розколу в суспільстві й розпалювання ворожнечі між громадянами Білорусі. Організатори та учасники цієї кампанії мають нести відповідальність не тільки перед судом історії, а і юридично".

Заяву підписали понад 700 істориків, краєзнавців, соціологів та студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували матеріали про боротьбу білорусів за незалежність

У січні Генеральна прокуратура Білорусі повідомила, що має намір заборонити біло-червоно-білий прапор. До них нібито надійшло колективне звернення понад ста громадян, які просять заборонити прапор через суд.

За даними прокуратури у зверненні йшлося про те, що цей прапор асоціюється з німецькою окупацією під час Другої світової війни. Ця символіка в сучасній Білорусі формально не заборонена.

Зараз ви читаєте новину «Історики стали на захист білоруського прапора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути