четвер, 22 жовтня 2020 14:02

Дослідження чуми сприятимуть розумінню поширення коронавірусу

Дослідження чуми сприятимуть розумінню поширення коронавірусу
З роками cпалахи чуми в Європі ставали все більш інтенсивними Ілюстрація: baza.io

Вчені з канадського Університету Макмастера проаналізували тисячі документів про спалахи чуми в Англії у середньовіччя і Новий час. Дійшли висновків, що з часом захворювання поширювалося швидше, а знання про ці процеси, на їх думку, може допомогти зрозуміти поширення інфекцій і у наші дні.

Дослідження, опубліковане у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, розповідає, що пандемії чуми відомі людству з VI ст, а з XIV хвороба знищила близько 1/3 населення Європи. При цьому точних даних про шляхи передачі захворювання небагато, пише Naked Science.

Дослідники взялися за аналіз періоду між епідемією чорної смерті 1348 року до Великої чуми 1665-го. Вони вивчили документи про рівень смертності, а також історичні, демографічні та епідеміологічні дані з заповітів, парафіяльних реєстрів тощо. Співставлення показало, що епідемії чуми XVI-XVII ст. в Англії були більш інтенсивними по зростанню захворюваності, ніж попередні спалахи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Монголії виявили випадок чуми в людини

Якщо у XIV ст. кількість інфікованих подвоювалася приблизно кожні 43 доби, то у XVII ст. - кожні 11 діб. Причини цього залишаються загадкою, адже збудником була одна і та ж сама чумна паличка.

Спочатку припустили, що прискорення темпів зростання захворюваності могло бути пов'язане зі способами передачі збудника. Існує гіпотеза, що чуму XIV ст. передавали блохи і щури, а пізніше збудник переходив від людини до людини. Втім, учені вважають, що усі спалахи пов'язані з передачою від тварин.

Імовірно, на прискорення передачі смертельної хвороби вплинули зміна клімату, що супроводжувалась похолоданням, а також збільшення щільності населення.

Вчені наголошують, що їхні методи та аналіз поширення епідемій минулого може привести до чіткішого розуміння моделей поширення пандемій в наші в дні, зокрема коронавірусу.

В містечку Йем в Дербіширі біля Лондона 17 вересня 1665-го зафіксували перші смерті від бубонної чуми. Чума поширилася півднем Англії і дійшла до Лондона другою хвилею. Там вже фіксували смерті із весни.

Причина чуми була невідома. У місті оголосили карантин і закрили всі виїзди і в'їзди. Король Англії Карл II разом з сім'єю і наближеними покинув Лондон і виїхав за місто. Так зробили і найбагатші міщани. З'явилися перебої із доставкою їжі і товарами першої необхідності.

Лазарети були переповнені. Спеціально найняті люди їздили по місту, закликаючи мешканців виносити мертвих, щоб потім відвезти купи тіл на візках. Хоронили за містом у спільних могилах.

Якщо до епідемії у місті за тиждень помирало до 300 людей, то у жовтні померло більше 7 тис. лондонців.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження чуми сприятимуть розумінню поширення коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути