Ексклюзиви
вівторок, 23 січня 2018 04:20

Імператриця заснувала університет до дня народження матері одного із генералів

Імператриця заснувала університет до дня народження матері одного із генералів
Московський університет заснували в день святої Тетяни - покровительки студенства. Фото: Вікіпедія

23 січня 1755 року на честь іменин матері генерала Івана Шувалова Тетяни Родіоновної, російська імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ "Про заснування Московського університету". Оскільки оприлюднили його в день святої Тетяни, то студенти в країні святкували "Тетянин день" як День студента. Це свято назване на честь святої Тетяни, християнської мучениці, яка жила в Римі.

Проект першого в Росії університету розробив Михайло Ломоносов. Церемонія урочистого відкриття занять в університеті відбулася в день святкування річниці коронації Єлизавети Петрівни 26 квітня 1755 року. З тих пір ці дні традиційно відзначаються в університеті студентськими святкуваннями, до них приурочені щорічна наукова конференція. Перші лекції в університеті були прочитані в цей же день. Іван Шувалов став куратором університету, а Олексій Михайлович Аргамаков першим директором. Ні в офіційних документах, представлених в Сенат, ні в промовах, виголошених на відкритті університету, ім'я Ломоносова навіть не було згадано.Своє навчання всі студенти починали на філософському факультеті, де отримували фундаментальну підготовку з природничих і гуманітарних наук. Освіту можна було продовжити на юридичному, медичному або на тому ж філософському факультеті. На відміну від університетів Європи, в Московському університеті не було богословського факультету. Професори читали лекції не тільки на загальновизнаній тоді мові науки - латині. Читання лекцій російською дозволили тільки в наприкінці 1767 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні студенти святкують Тетянин день

Університет підпорядковувався урядовому сенату. Професура не підлягала ніякому суду, крім університетського - з санкції куратора і директора. Главою університету був куратор. Спочатку університет розташовувався в будівлі Головної аптеки на місці Державного історичного музею на Червоній площі. При Катерині II університет переїхав в будівлю на протилежному боці Мохової вулиці за проектом Матвія Казакова. Згодом, після Московського пожежі 1812 року будівля була відновлена ​​архітектором Доменіко Жілярді. Зараз в Московському університеті навчається понад 45 тисяч осіб на 40 факультетах.

У народі кажуть, що у Тетянин день сонце повертає до літа, а зима — до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози — тоді літо буде теплим.

Зараз ви читаєте новину «Імператриця заснувала університет до дня народження матері одного із генералів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути