четвер, 26 жовтня 2023 14:05

Ігор Сікорський поставив у Києві світовий рекорд швидкості літаків

Ігор Сікорський поставив у Києві світовий рекорд швидкості літаків
Ігор Сікорський за штурвалом літака С-6, 1911 Фото: rusplt.ru

26 жовтня 1972 року у американському місті Істон помер авіаконструктор Ігор Сікорський. Він був родом з Києва. Тут вперше здійнявся в небо. На своєму літаку S6 побив світовий рекорд швидкості – 111 км/год.

Пізніше у Санкт-Петербурзі, тодішній столиці Російської імперії, почав серійне виробництво аеропланів. Але масовими його літальні апарати стали в США, пише сайт nv.ua

Перший відомий предок конструктора Григорій Секора – походив із козаків.

"У мого роду, який з'явився в селі на Київщині, де мій дід і прадід були священиками, суто українське походження", – писав Ігор Сікорський у 1933 році історику Василю Галичу, представнику української діаспори.

Майбутній авіаконструктор закінчив петербурзьке морське училище. Навчався в Київському політехнічному інституті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 77 років тому Сікорський вперше підняв у повітря гелікоптер

З початком Першої світової війни Сікорський переобладнав своїх літаки "Ілля Муромець" під бомбардувальники. Революція в Російській імперії призупинила роботу Сікорського. Він був змушений виїхати за кордон.

Легко отримав закордонний паспорт завдяки популярності. На початку 1918 року з 500 англійськими фунтами відплив з Мурманська в Лондон. Потім у Париж, згодом вирушив до США. Однак там не поспішали вкладати гроші в авіацію. Це вважалося захопленням диваків. Сікорському довелося голодувати та знайти менш комфортне житло. Викладав математику в школі для дітей російських емігрантів.

У 1923 році разом з друзями зареєстрував компанію Sikorsky Aircraft Corporation. Тільки в 1928 році компанія змогла придбати недорогу ділянку в Стратфорді, штат Коннектикут. Побудували там справжній авіаційний завод, майже на узбережжі протоки Лонг-Айленд.

9 травня 1962 року в США здійснив свій перший політ гелікоптер-кран S-64 Skycrane. Володар рекорду найбільшої висоти горизонтального польоту (11 км у 1971 році) і найшвидший підйом на висоту до 3, 6 і 9 км, створений підприємством Sikorsky Aircraft.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Сікорський поставив у Києві світовий рекорд швидкості літаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути