четвер, 29 жовтня 2020 15:07

"Йдемо на таран. Прощавайте!" - у полі знайшли уламки літака часів Другої світової
5

Пошуковці виявили уламки радянського штурмовика Іл-2 у селищі Бокове Долинського району Кіровоградської області. Машину збили німецькі війська, екіпаж пожертвував життям.

Раніше фахівці уже знаходили незначні фрагменти подібних літаків у тому районі. Якось пошуковцю Сергію Безносову написав чоловік з Росії і розповів, що там на літаку загинув його прадід - лейтенант Потєхін. Пізніше до пошуковців звернулися мешканці, які розповіли що 2 роки тому один із фермерів припідняв залишки крила, інформує "Кіровоградська правда".

Команда вирушила на пошуки озброївшись металошукачами, допомагали їм місцеві мешканці. Залишки літака лежали на території поля, де колись розташовувалась німецька лінія оборони.

"Знайшли багато цікавого і, що важливо, – вціліли великі запчастини. В цьому окрема цінність знахідки. Взагалі не так часто знаходимо в Україні деталі та і в основному під час пошуків розкопуємо маленькі фрагменти, бо після війни був масовий збір металобрухту. У Долинській влітку ми знайшли невеличкі фрагменти. Не було жодного більшого, ніж 30х30 сантиметрів, а тут великі шматки фюзеляжа, лопасті, залишки крила майже чотири метри довжиною, прибори, прицільна планка, зв'язуючі пристрої, генератори. Звичайно, для відновлення нічого не годиться. Але як історична знахідка, це дуже велика цінність", - розповідає керівник громадського історико-пошукового об'єднання "Пошук-Дніпро" Анатолій Золотарьов.

У Долинському районі Кіровоградської області знайшли уламки збитого німцями літака ІЛ-2
Фото: pravda-kr.com.ua
У Долинському районі Кіровоградської області знайшли уламки збитого німцями літака ІЛ-2
У Долинському районі Кіровоградської області знайшли уламки збитого німцями літака ІЛ-2
У Долинському районі Кіровоградської області знайшли уламки збитого німцями літака ІЛ-2
Командування літаком здійснював Володимир Дмитрович Потєхін

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли підтвердження збиття радянського літака українськими повстанцями

На двох знайдених пристроях побачили номери двигуна - 252471. Це дозволило встановити, що літак виготовили у Самарі 8 жовтня 1943 року. Збили його за місяць. Командиром був лейтенант 26-річний Володимир Потєхін. Був нагороджений орденом Червоного прапора й орденом Вітчизняної війни другого ступеня.

Другим членом екіпажу був старший стрілець 24-річний Микола Виноградов із Тверської області. Нагороджений орденом Вітчизняної війни другого ступеня і представлений до нагородження орденом Слави третього ступеня, але отримати його не встиг.

Також вдалося знайти спогади про екіпаж і про день їхньої загибелі. Літак саме здійснював атаку на німецькі позиції.

"У першому заході наші літаки придушила частина зеніток. Пішли на другий захід. Ціль була накрита. Палав танк і дві машини. Німці стали розповзатися від дороги. Коли пікірували в другому заході, від прямого попадання снаряду вийшов із ладу мотор літака Володі Потєхіна. З'явилися язики полум'я. По рації почули голос Володі: "Літак підбитий. Йдемо на таран. Прощавайте!", - згадував командир 2-ї ескадрильї 800 штурмового авіаційного полку С. Пошівальніков. Спогади знайшла учасниця пошукового загону Вікторія Сімкіна.

Знахідки передадуть до Долинського краєзнавчого музею.

У червні 2020 року пошуковці виявили бойовий літак Іл-2 часів Другої світової війни у місті Долинська Кіровоградської області. Його збили в грудні 1943-го. Попередньо на фрагменти машини натрапили місцеві жителі, які й викликали фахівців. Окрім самого штурмовика, ті помітили й останки членів екіпажу.

Зараз ви читаєте новину «"Йдемо на таран. Прощавайте!" - у полі знайшли уламки літака часів Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути