середа, 25 листопада 2020 08:20

Місто занепало після регулярних землетрусів

Місто занепало після регулярних землетрусів
Сильні землетруси неодноразово перетворювали місто на руїни. Фото I.B.Homann

80 тис. людей загинули під час землетрусу в Шемасі, Азербайджан, 25 листопада 1667-го. Місто було зруйноване вщент підземними поштовхами.

Найбільш сейсмічна зона Азербайджану - в районі міста Шемахи. Сильні землетруси неодноразово перетворювали місто на руїни. Найбільш руйнівний, землетрус 1667 року стер місто з лиця землі і забрав життя 80 тис. осіб. Вважається, що саме через часті землетруси почався занепад Шемахи, яке колись було одним з квітучих міст світу.

"В одну мить були зруйновані лазні, і під купами каміння та сміття виявилися похованими жінки і діти. У мусульманській школі йшли звичайні заняття. Школа рухнула і всі загинули. Населення залишилося без даху над головою. Люди добули з-під руїн своїх будинків килими і робили щось на зразок куренів і палаток, де проводили ночі. Більшість же залишилося під відкритим небом. Ніхто не наважувався сховатися в уцілілих будинках: підземні удари не припинялися протягом кількох днів. Не вистачало їжі" - йшлося в літописі про наслідки стихії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус забрав життя більше 100 тис. людей

Шемаха знову зруйновано під час землетрусу в 1859 році. Після цього правитель краю фельдмаршал князь Барятинський прийняв історичне рішення про перенесення столиці з Шемахи в Баку. Останній удар стихія завдала Шемасі 1902-го. Тоді місто знову повністю зруйновав землетрус. Загинуло 5 тис.осіб, а все інше населення - 25 тис.чоловік в розпал зими залишилося без даху над головою.

В Японії 1 вересня 1923-го стався найбільший за історію країни землетрус. Поштовхами силою 8,3 бала зруйновано міста Токіо та Йокогама. Загинули близько 105 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Місто занепало після регулярних землетрусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути