Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2017 04:20

Експедиція Руаля Амундсена йшла до Південного полюсу 99 днів

Експедиція Руаля Амундсена йшла до Південного полюсу 99 днів
Експедиція норвежця Руала Амундсена. Фото: Вікіпедія

14 грудня 1911 року людина вперше підкорила Південний полюс. Експедиція норвежця Руаля Амундсена на їздових собаках досягнула точки, де, за розрахунками, повинен був лежати полюс. Через 35 днів тієї ж точки пішки досягнула експедиція Роберта Скотта.

Дослідник Амундсен збирав кошти кілька років на свій найзухваліший полярний проект - підкорення Південного Полюсу. Його ім'я, що стало відомим далеко за межами Норвегії, швидко допомогло Амундсену залучити необхідний капітал. План дослідника полягав в тому, щоб дістатися до Північного полюса на кораблі, вмороженому в лід. Необхідне для цього судно вже було побудовано - "Фрам". У січні 1911року, "Фрам" кинув якір в Китовій бухті. Протягом лютого та березня чоловіки розмістили сім складів по маршруту, який належало виконати. А мундсен вирішив позначати шлях в'яленою рибою, яка могла служити і їжею в разі потреби.

19 жовтня експедиція почалася. Руаль Амундсен, разом з чотирма компаньйонами, чотирма саньми, з запряженими 13-ма собаками в кожні, вийшов з табору. Спочатку шлях здавався дивно легким. Часом можна було навіть стати на полози і спокійно їхати, за собаками. Все разом змінилося, коли вони досягли льодовика з його бездонними ущелинами і нескінченними гребенями. Щоб подолати ці перешкоди їм довелося проявити максимум сили і хоробрості. Але з цими перешкодами позаду, п'ять чоловік швидко наближалися до фінальної точки маршруту

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відшукали єдиний знімок перших людей на Південному полюсі (ФОТО)

14 грудня 1911-го Амундсен з товаришами досяг Південного полюса. Відсвяткували це, закуривши сигари. Поставили намет, вивісили норвезький прапор. Залишили записку: "Дорогий капітане Скотт, оскільки Ви станете першим, хто досягне цього місця після нас, я люб'язно прошу надіслати цей лист королю Хокону VII. Якщо Вам стануть у нагоді будь-які з речей у цьому наметі, не соромтеся їх використовувати. З повагою бажаю Вам благополучного повернення. Щиро Ваш, Руаль Амундсен".

За 99 днів подорожі норвежці подолали 3 тис. км, із 52 собак уціліли 11. По поверненні з Антарктики Амундсен стає світовою знаменитістю. Відправляється в тріумфальні лекційні тури по всіх континентах. З ним обідає президент США Теодор Рузвельт, видавництва готують книжки про його подвиг. Запрошує Амундсена виступити в Лондоні й Королівське географічне товариство. 11 лютого 1913-го стало відомо, що британський капітан Роберт Скотт досяг Південного полюса на 34 дні пізніше за Руаля Амундсена і знайшов там листа від норвежця. Дорогою назад помер від утоми й голоду. Норвежець відразу надіслав телеграми зі співчуттям удові капітана.

Зараз ви читаєте новину «Експедиція Руаля Амундсена йшла до Південного полюсу 99 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути