Ексклюзиви
вівторок, 09 липня 2013 13:09

Дві заморожені частини тіла одного мамонта знайшли в Сибіру
7

Фото: Фото: REUTERS

Заморожені останки мамонтихи виявлено на півночі Сибіру. Тварина 10 000 років пролежала на одному з Ляховських островів новосибірського архіпелагу.

Неймовірно, але кров мамонта досі рідка. Дослідники з Північно-Східного університету в Якутську ткнули останки льодорубом і - раптово - полилася кров.

За словами вчених, коли мамонта виявили, температура була 10 градусів Цельсія нижче нуля. Тому відкриття рідкої крові шокувало дослідників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мамонта, вбитого неандертальцями, знайшли біля Парижа

"Фрагменти м'язової тканини, які ми знайшли в тілі, мають природний колір свіжого м'яса", - повідомив Семен Григор'єв, директор університетського музею мамонтів і глава експедиції. - "Причиною такого збереження є те, що нижня частина тіла виявилася замерзлою в чистій кризі, а верхню частину знайшли у центрі тундри. Ми виявили дві частини тіла окремо. Можна припустити, що у крові мамонта має певні кріозахисні властивості. Кров дуже темна, її знайшли в крижаних порожнинах нижче живота, і коли ми зламали ці порожнини киркою, вона потекла".

Стать тварини частково визначали за іншою частиною тіла, виявленою окремо. Дослідники вважають, що мамонтиха провалилася під лід, тікаючи від хижаків.

Аналіз зубів і кісток мамонта показав, що йому було 50-60 років.

Останки вирішено відкопати і доставити в найближче місто на гелікоптері. Надалі до їх вивчення залучать міжнародних вчених.

Григор'єв шукає мамонтів вже кілька років. Цього разу його відкриття рідкої крові підняло дискусію про можливе клонуванні мамонтів.

Зараз ви читаєте новину «Дві заморожені частини тіла одного мамонта знайшли в Сибіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути