вівторок, 18 квітня 2017 04:10

Щоб добудувати Собор Святого Петра продавали індульгенції на відпущення гріхів

Щоб добудувати Собор Святого Петра продавали індульгенції на відпущення гріхів
Собор Святого Петра у Риму. Фото: Вікіпедія

18 квітня 1506 року закладено перший камінь у будівництво Собору Святого Петра у Римі за проектом італійським архітектором Донато Браманте. Зараз це найбільша християнська церква у світі.

Першу базиліку св. Петра спорудив імператор Констянтин на тому місці, де під час жорстоких переслідувань Нерона розп'яли та захоронили святого апостола Петра. Будівництво храму тривало з 324 р. по 349 р. Тисячу років опісля цей храм знаходився вже в аварійному стані, загрожуючи обвалитися. При папі Миколі V в 1452 р. почалася перебудова собору. А вже в 1506 р. папа Юлій ІІ почав будівництво нового собору, запросивши архітектора Донато Браманте.

Багато великих архітекторів почергово брали участь у проектуванні та будівництві собору св. Петра. Посвячення храму здійснив папа Урбан VІІІ у 1626 р., тобто будівництво нового собору тривало 120 років. Крім того, біля собору потрібна була площа, яка б вміщала всіх бажаючих отримати папське благословення чи взяти участь у релігійних святах. Цим зайнявся Джованні Берніні, який створив прекрасну площу, що чудово гармонує з собором св. Петра.

На фасаді собору виділяються 9 лоджій, одна з яких, центральна, називається Лоджією Благословення – саме звідси Папа Римський звертається з благословення "Urbi et Orbi" - буквально "Місту (Риму) та світу" до всіх християн на Різдво, Великдень та свято Свв. Апостолів Петра та Павла.
До собору ведуть 5 дверей. Центральні бронзові ворота із зображенням Спасителя, Пречистої Діви Марії та свв. апостолів Петра та Павла являють собою шедевр ювелірного мистецтва, виготовленого Антоніо Філарете в 1440-1445 рр. Останні двері справа – загальновідомі Святі Двері, котрі відкриваються самим Папою кожні 25 років, у ювілейний рік. Зверху, на фасаді встановлені величезні статуї Христа, Івана Хрестителя та 11 апостолів (крім апостола Петра). Мощі святого Петра знаходяться глибоко в гроті, під вівтарем собору. Також в підземеллях собору є сотні гробниць майже всіх пап. 8 квітня 2005 р. тут було поховано і папу Івана Павла ІІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Римі відкрили пам'ятник князю Володимиру Великому

Витрати на будівництво собору Святого Петра були настільки великими, що папі Леву X довелося продавати індульгенції. Основним пропагандистом даного методу збору коштів був Альбрехт, архієпископ Майнца і Магдебурга. Продаж індульгенцій викликала протест німецького священника-агустинця Мартіна Лютера, який вилився у рух Реформації і зародження протестантизму.

1626 року папа Урбан VIII освятив Собор Святого Петра. Загальна довжина собору 211,6 метри, ширина - 150, висота – 138. Купол, шедевр архітектури, має всередині висоту 119 м і діаметр 42 м і спирається на чотири потужних стовпа. Загальна площа собору становить 2,1 гектара.

У 1998 році в Кот-д'Івуарі була збудована базиліка Нотр-Дам-де-ла-Пе, висотою 158 метри, яка була оголошена найбільшим християнським храмом. Її внутрішній простір спроектовано таким чином, що одночасно у храмі може перебувати не більше 18 тисяч людей. У соборі Святого Петра — до 60 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Щоб добудувати Собор Святого Петра продавали індульгенції на відпущення гріхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути