Ексклюзиви
пʼятниця, 09 лютого 2018 04:20

Берестейський мирний договір підписали вночі

Берестейський мирний договір підписали вночі
Берестейський мирний договір. Фото: Вікіпедія

9 лютого 1918 року делегація Української Народної Республіки підписує мирний договір із державами Четверного союзу - Німеччиною й Австро-Угорщиною, а також їхніми союзниками - Османською імперією та Болгарією. Увійшов в історію як Берестейський мир. Саме Брест-Литовський мирний договір став першим мирним договором у Першій світовій війні.

Центральна Рада перебувала у складному становищі, оскільки її діячі побоювались, що в разі підписання мирної угоди більшовиків з німцями ніким не визнана УНР може стати розмінною монетою для більшовиків і трофеєм переможців. Тому 25 грудня 1917 року делегація УЦР на чолі з Голубовичем прибула до Бреста і розпочала самостійні переговори з країнами Четвертного блоку. За договором, підписаним уночі, УНР виходила з Першої світової війни, її визнали незалежною і рівноправною державою. Західноукраїнські землі Холмщина й Підляшшя входили до складу УНР. Німецька та Австро-Угорська імперії зобов'язувалися допомогти Центральній Раді звільнити територію України від більшовиків. Центральна Рада мала постачати до Німеччини й Австро-Угорщини продовольство. Таємним протоколом передбачалося об'єднання Східної Галичини й Буковини і створення Коронного краю з автономією у складі Австро-Угорщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кримській конференції вирішили долю кордонів західної України

Сторони відмовлялися від взаємних претензій на відшкодування збитків, спричинених війною, обмінювалися військовополоненими і зобов'язувалися відновити взаємні економічні відносини. Підписання Берестейського договору врятувало УНР від повного розгрому у Першій російсько-українській війні - 9 лютого півмільйонний контингент автро-німецьких військ зайняв територію України, змусивши звільнити захоплений більшовиками 5 лютого Київ.

3 березня 1918 року мирний договір у Бересті уклали більшовицький уряд Росії та Четверний союз. Від Росії відокремлювалися Польща, Литва, Естонія, Латвія і частина Білорусі. Росія зобов'язувалася визнати право українського народу на самовизначення, законність влади Центральної Ради на території України й укласти з нею мир. Цей договір уряд більшовиків анулював 13 листопада 1918 року – у зв'язку з капітуляцією Німеччини у Першій світовій війні.

Зараз ви читаєте новину «Берестейський мирний договір підписали вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути