Ексклюзиви
вівторок, 23 січня 2018 13:16

Бій козаків зі шляхтою тривав тиждень

Бій козаків зі шляхтою тривав тиждень
У битві під П'яткою на Житомирщині по обидва боки були українці - шляхта і козаки Фото: wikimedia.org

З 23 січня по 30 січня 1593 року тривав бій поблизу містечка П'ятка біля Чуднова на Житомирщині між надвірними корогвами руських князів Острозьких та козацькими військами Криштофа Косинського.

Перемогли Острозькі. Бій став найбільшим в ході повстання Косинського. Він тривав тиждень. Загинули від 1 до 3 тисяч козаків-повстанців.

У битві відзначилися війська князя Януша Острозького і черкаського старости князя Олександра Вишневецькогo. Шляхтичі захопили 26 гармат i всi корогви.

Військо запорозьке капітулювало. Лист про це підписали Косинський тa йогo писар Іван Кречкович. Козацький гетьман був змушений тричi, схиливши коліна, вдарити чолом перед князем Костянтином Острозький тa йогo синами. Це був знак покори васалa перед сюзереном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаки перемогли турецьке військо, втративши 50 чоловік

Реєстрові козаки зобов'язалися позбавити Косинського гетьманської булави, утримувати на Запорожжі постійну залогу та повернути шляхтичам все захоплене ними озброєння.

На боці княжих військ був сотник надвірної корогви Северин Наливайко. Через рік він сам розпочав нове козацьке повстання в Україні.

У козацькій, російській імперській, українській національній та радянських історографіях бій під П'яткою подається як битва між православними козаками (українцями) і католицькою шляхтою (поляками). Насправді по обидві обидві сторони конфлікту були українці, що належали до різних суспільних верств.

15 січня 1908 року в містечку Стародуб Чернігівської губернії з'їхалися 350 спадкоємців гетьмана Полуботка. Їх зібрав професор Олександр Рубець, далекий родич гетьмана, аби вирішити долю спадщини предка.

Зараз ви читаєте новину «Бій козаків зі шляхтою тривав тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути