субота, 03 серпня 2019 08:20

Атомний човен встановив перший рекорд

Атомний човен встановив перший рекорд
Човен "Наутілус" пошкодив перископ на Полюсі Фото: www.popmech

Американський атомний підводний човен "Наутілус" вперше в історії під водою досягнув географічного Північного полюсу Землі 3 серпня 1958 року. Підводний човен, названий на честь вигаданого корабля з творів Жюля Верна, експлуатувалася протягом чверті століття і став першопрохідцем.

Атомна субмарина "Наутілус" збудована у 1954 році. Екіпаж складався з 13 офіцерів і 92 матросів. Човен був оснащений шістьма носовими 533-міліметровими торпедними апаратами і ніс на борту 24 торпеди.

"Наутілус" проминув Берінгову протоку, 1 серпня біля північного узбережжя Аляски занурився у воду. Зайшовши під лід, "Наутілус" спробував було спливти, проте напоровся на дрейфуючу крижину, серйозно пошкодивши єдиний перископ. 3 серпня 1958 року досягнув Північного полюса і без зупинки продовжив плавання в напрямку Ісландії. Це був перший в історії корабель, що досягнув полюса своїм ходом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нещасливі кораблі: близнюк "Титаніка" затонув за годину

Корабель довжиною 97 метрів, міг розвивати швидкість до 20 вузлів. 3 березня 1980 року "Наутілус" після 25 років служби був виключений зі складу флоту. 20 травня 1982 го корабель було оголошено національним історичним пам'ятником. "Наутілус" відбуксирували в Гротон (штат Коннектикут). В музеї підводного флоту США, перший в світі атомний підводний човен можуть відвідати всі охочі.

Близнюк "Титаніка" - корабель "Британік" затонув 21 листопада 1916 року в Середземному морі за 55 хв. Він підірвався на німецьких мінах.

Зараз ви читаєте новину «Атомний човен встановив перший рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути