Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2020 14:23

60 людей розстріляли в полі

60 людей розстріляли в полі
Місце, де відбулася Ягільницька трагедія виявили за 75 років. Жертв нацистського режиму перепоховали Фото: nova.te.ua

27 листопада 1942 року агенти гестапо розстріляли 60 українців у полі між Чортковом і Старою Ягільницею – нині Тернопільської області. Відбулася Ягільницька трагедія.

Приводом до розправи над людьми стало вбивство одного з керівників німецької структури у Львові. Рефрент ОУН(б) Дмитро Маївський застрелив високого офіцера СС Герхарда Шарффа та поранив ще одного німця.

Тоді близько 20 людей звинуватили у належності до ОУН та перевели до Чортківської в'язниці. Решту звозили з Тернополя, Дрогобича, Івано-Франківщини. Серед людей були священники, підприємці, юристи, чиновники, інженери, вчителі, селяни. Усіх змусили копати розстрільні ями самотужки. Після розстріляли.

За 3 доби, за розпорядженням ОУН, селяни з навколишніх сіл насипали курган та встановили хрест, який потім окупанти знищили. Віднайти точне місце розстрілу вдалося на початку жовтня 2017 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацисти знищили єврейське населення міста

У березні 2019 року в селі Стара Ягільниця Чортківського району Тернопільської області місцевий житель виявив схованку з унікальним архівом рукописних документів і друкованої продукції Української повстанської армії. За його словами, це були різнопланові джерела.

Зараз ви читаєте новину «60 людей розстріляли в полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути