понеділок, 23 лютого 2015 11:38

122 роки тому Рудольф Дизель запатентував дизельний двигун

Автор: Wikipedia
  Рудольф Дизель. 1883 рік
Рудольф Дизель. 1883 рік

23 лютого 1893 року 35-річний німецький інженер Рудольф Дизель отримав патент на створений ним двигун, котрий працював на особливому паливі. Воно загоралося не від зовнішньої іскри, а після досягнення паливно-повітряною сумішшю певного тиску.

Рудольф Дизель народився в 1858 році в Парижі в сім'ї німецьких емігрантів. З відзнакою закінчивши мюнхенську Вищу технічну школу, він став інженером з холодильного устаткування. Працюючи в компанії Карла Лінде, яка займалась створення установок для зрідження повітря, Дизель припустив можливість безіскрового запалення газової суміші в циліндрі двигуна. В 1890 році він перейшов від дослідів з газами до дослідів з паливними сумішами і в 1892 році подав заявку на винахід створеного ним двигуна нового типу, яка була підтверджена патентом 23 лютого 1893 року.

У 1897 році Дизель продемонстрував роботу двигуна власної конструкції потужністю 25 кінських сил. Його винахід зацікавив багато машинобудівельних компаній і до Дизеля прийшов комерційний успіх - дизельні двигуни виявились більш економічними і ефективними порівняно з бензиновими та газовими аналогами.

Однак, невдовзі проявились суттєві конструкторські прорахунки в розробках Дизеля і його фірма виявилась на грані банкрутства. 29 вересня 1913 року Рудольф Дизель загинув під час аварії пароплава у протоці Ла-Манш, хоча існують версії, що він скінчив життя самогубством через фінансові негаразди.

Виправлені іншими конструкторами помилки зробили дизельні двигуни надзвичайно популярними в Європі. У США перший легковик з дизельним двигуном був випущений компанією "Дженерал моторз" лише в 1977 році в період нафтової кризи, викликаної арабо-ізраїльською війною.

Зараз ви читаєте новину «122 роки тому Рудольф Дизель запатентував дизельний двигун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути