понеділок, 20 листопада 2017 16:01

Лікарі відрізали в дитину грижу, яка більша за її голову

У Миколаївській обласній дитячій лікарні провели унікальну операцію, видаливши грижу головного мозку. Батьки відмовилися від цієї дитини.

Автор: fakty.ua
  Немовляті зробили дві операції, щоб видалити грижу головного мозку
Немовляті зробили дві операції, щоб видалити грижу головного мозку

Лікарі попередили 21-річну мешканку Миколаєва, що у плода важка патологія розвитку. Жінка стала на облік в консультацію на пізньому терміні, і перше ультразвукове обстеження було зроблено в 29-30 тижнів.

"Пологи відбулися на 34 тижні вагітності і, з огляду на серйозність ситуації, на операції були присутні найкваліфікованіші фахівці, - розповіла завідуюча неонатологічним відділенням обласної дитячої клінічної лікарні Наталія Мартьянова. - Окружність голови дитини 31 сантиметр, майже такого ж розміру у нього була потилична грижа головного мозку".

Грижі головного мозку зустрічаються не так часто - один випадок на вісім-дев'ять тисяч новонароджених. Після народження дитина перебувала в дуже важкому стані, не могла самостійно дихати. Підключивши новонародженого до апарату штучного дихання, його стали готувати до відправки в Миколаївську обласну дитячу лікарню.

"Малюк поступив у відділення інтенсивної терапії новонароджених через три години після народження, - продовжує Наталія Мартьянова. - Спочатку боялися навіть говорити про операцію - настільки це було ризиковано. Величезна грижа вагою в півкіло - а це чверть ваги дитини - нагадувала наповнений желе гумова куля. Страшно було взяти дитя на руки, просто доторкнутися. Тоненька шкіра могла ось-ось луснути. Кожен день був боротьбою за виживання. Але малюк сам енергійно боровся за життя і на третій день його стали потроху відключати від апарату штучного дихання, і він починав дихати самостійно. Годували через зонд, з кожним днем ​​кількість харчування потроху збільшувалася"- розповідає лікар.

Через тиждень зателефонували батькам дитини. Вони прийшли втрьох, всією сім'єю - у них є ще старша дитина. Дізнавшись, що без їх дозволу операцію робити не будуть, вони тут же підписали необхідні документи. Але через кілька днів прийшли з заявою про відмову від дитини.

Під час ультразвукового обстеження з'ясувалося, що всередині грижі є наповнена рідиною кіста і аномально розвинений мозок, фактично як третя півкуля. Видаляти його було ризиковано, адже невідомо, як це позначиться на подальшому розвитку центральної нервової системи.

Тому лікарі вирішили розділити операції на кілька етапів. В першу чергу видалили кісту, яка продовжувала рости.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина із вродженим дефектом змінилась до невпізнаності

Після операції хлопчик рухався відповідно до віку, без порушень. Незабаром вже посміхався, самостійно їв з соски. Тому його відправили на другу операцію, де повністю видалили грижу. Зараз у дитини тільки невеликий шов на потилиці.

Автор: fakty.ua
  Немовляті зробили дві операції, щоб видалити грижу головного мозку
Немовляті зробили дві операції, щоб видалити грижу головного мозку

Нещодавно малюкові виповнилося три місяці. Лікарі почали готувати документи для відправки хлопчика в Будинок малятка. Там його оформлять як сироту, дадуть ім'я, почнуть шукати нових тата й маму.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі відрізали в дитину грижу, яка більша за її голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути