субота, 05 грудня 2020 17:27

Лікар розповів про ефективність вакцини від коронавірусу

Лікар розповів про ефективність вакцини від коронавірусу
Лікар Тарас Жиравецький розповів, коли очікувати результати вакцинації від коронавірусу. Фото: pexels.com

Щеплення від коронавірусу вакциною не гарантує абсолютного захисту від хвороби. Після вакцинації знижується ймовірність зараження COVID-19 і протікання хвороби у важкій формі.

Так вважає головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький. Розповів про це в інтерв'ю ТСН.ua.

За його словами, нині точно невідомо, чи вакцина рятуватиме від зараження коронавірусом. Але точно зменшиться навантаження на лікарні через більшу кількість легких форм. Перші результати вакцинації можна буде бачити лише за пів року після того, як почнеться процес щеплень.

"Сама вакцинація населення може тривати кілька місяців, а вироблення антитіл - 1,5-2 місяці від останніх пацієнтів, тому ми будемо оцінювати це десь через пів року. Можливо, вони все-таки хочуть не допустити третьої хвилі, або щоб вона не мала таких важких випадків", - каже медик про початок вакцинації у Великій Британії.

Також розповів про алгоритм щеплення вакциною американської фірми Pfizer, яка показала 95% ефективності.

"Вакцинація проводиться в два етапи. Спочатку вводиться вакцина, через 28 днів - вдруге, а через 14 днів мають виробитися антитіла. Тобто, якщо ми ввели вакцину, то завтра у вас антитіла не виробляться, адже, за логікою, вони мають з'явитись через 1,5 місяця після щеплення.

Якщо взяти британців, їх досить багато перехворіло і поки їх вакцинують, тож у цій ситуації теж невідомо, чи це буде закінченням другої хвилі, коли велика кількість населення вже перехворіє і пандемія піде на спад, чи це все-таки буде наслідком вакцинації.

Тут теж однозначно оцінити ситуацію буде важко. Щоб на 100% ми сказали, що саме вакцинація врятувала цю країну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина Pfizer показала 95% ефективності на кінцевій стадії випробувань

На думку Жиравецького, в Україні зі зберіганням і транспортуванням вакцини Pfizer можуть виникнути труднощі. Бо препарат потрібно транспортувати і зберігати при температурі -80 градусів.

"Якщо буде холодовий ланцюг саме цієї вакцини, там є проблема з холодильником на -80 градусів, тобто потрібне спеціальне обладнання. Я собі не уявляю, як це має відбуватися в районах, це не так просто. У великих містах це може бути простіше. Можливо, Pfizer забезпечить обладнанням, тобто логістикою. Але, якщо ми не будемо говорити про цю вакцину Pfizer, то є інші вакцини, які не потребують такої низької температури.

Лікар зазначив, що вакцина від коронавірусу розробляється як РНК-вакцина. Стимулюватиме вироблення антитіл та імунну реакцію організму, а також зв'язує патоген. Тому можуть бути певні побічні дії.

"Вони мають бути описані в інструкції, яка повинна з'явитись у загальному доступі. Мало того, вони, щоб набрати кількість пацієнтів з побічними діями, проводитимуть і надалі дослідження. Тому що проведені дослідження все одно не такі, це не сотня тисяч пацієнтів. Коли буде більше пацієнтів, буде більше зауважень стосовно ймовірності побічних дій".

Тарас Жиравецький говорить, що важко гарантувати ефективність такої вакцини.

"Бо, наприклад, гепатит С — це РНК-вірус, і від нього вакцини поки що немає. Не придумали.

Тут є свої нюанси, але я думаю, краще, якби коментарі давали самі виробники вакцини, якби вони не були заангажовані. Було б цікаво почути їхню думку".

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов підписав документи для отримання Україною вакцини від коронавірусу від глобальної ініціативи COVAX. Вакцину країна може отримати наприкінці І кварталу або на початку ІІ кварталу 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Лікар розповів про ефективність вакцини від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути