Ексклюзиви
четвер, 22 лютого 2018 13:31

В Україні зміняться правила запису до лікаря

Автор: uk.etcetera.media
  Лікар зможе підписати меморандуми з 2 тис. пацієнтів
Лікар зможе підписати меморандуми з 2 тис. пацієнтів

З 1 квітня терапевти, педіатри та сімейні лікарі прийматимуть пацієнтів тільки після підписання меморандуму. Для цього створили Національну службу здоров'я з бюджетом в 8,2 млрд грн.

Про це пише Realist.

Згідно з умовами реформи кожен лікар зможе підписати меморандуми з 2 тис. пацієнтів. Для педіатрів це - 120 тис. грн/міс, які дістаються лікарні. Від кількості пацієнтів залежить розмір зарплати лікаря.

На одного пацієнта буде виділено 370 грн на рік - виключно на роботу лікаря. За додаткові аналізи або спеціалізовану допомогу вже з 2020 року доведеться платити окремо і за затвердженими тарифами.

Тепер не можна буде безоплатно записатися до вузькопрофільних спеціалістів, а лише після консультації у сімейного лікаря.

Автор: realist.online
  В будь-який момент можна укласти меморандум з іншим медиком
В будь-який момент можна укласти меморандум з іншим медиком

Також пацієнти не будуть "прикріпленими" до дільничного лікаря. Укладати договір можна з тим лікарем, якого вам порекомендували або який вам сподобався. В разі потреби заміни терапевта чи педіатра, в будь-який момент можна укласти меморандум з іншим медиком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти назвали причину подорожчання ліків

"Лікар первинної медичної допомоги - це фахівець, який має всю інформацію про ваше здоров'я. Завдяки цьому він бачить взаємозв'язки і може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного фахівця. Інформація про стан здоров'я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров'я. Навіть коли пацієнт перейде до іншого лікаря, вся інформація буде доступна. Головний обов'язок лікаря первинної медичної допомоги - вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії ", - пояснюють в Міністерстві охорони здоров'я.

Зі скасуванням рабства порівняла вступ у дію закону про медичну реформу Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоровя України.

"Це світоглядні зміни для всієї України. За масштабами вони відповідають скасуванню рабства. Від совєтської системи, яка опікується лише власним виживанням, ми переходимо на справедливі та гідні стосунки, у центрі яких - інтереси пацієнта", - написала Супрун.

У реформи є план - 3 роки. Цьогоріч зміни відбуватимуться тільки на первинній ланці медичної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зміняться правила запису до лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути