субота, 15 червня 2019 13:46

Супрун розповіла, як пережити спеку

Супрун розповіла, як пережити спеку
Українці потерпають від постійної спеки. Фото: ternopoliany.te.ua

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, що варто робити, аби пережити спеку та зберегти організм в порядку.

"+30 градусів на стовпчиках українських термометрів. А це означає підвищені ризики згоріти на сонці, перегрітися, отримати теплову травму та в цілому безжально потерпати від постійної спеки. Зібрала поради про те, як правильно це пережити. Усе аби ви були здорові та мали під рукою корисну інформацію про безпеку", - написала Супрун у Facebook.

Як піклуватися про шкіру

▪ Засмага є ознакою того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання і намагається "захиститись". Крім того, ультрафіолет буквально сушить шкіру та може активувати герпевірус.

▪ Сонцезахисний крем варто наносити на шкіру щоразу, як виходите на вулицю.

▪ Щоб зменшити запалення та позбавитись болю опіків, не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами, пінами, оліями чи жирними речовинами, зокрема сметаною.

Що краще пити в спеку

▪ Доросла людина втрачає з потом 0,5-1 л рідини на добу. А в спеку втрати можуть сягати 1-1,5 л/год. Тому постійно носіть свою пляшку з водою.

▪Алкоголь спричиняє зневоднення, через нього стає ще спекотніше, а ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного.

▪ Щоб відчути прохолоду, треба охолодити шкіру, а не шлунок. Тому крижаний напій в спеку чи морозиво не втамовують спрагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун порадила, як правильно засмагати

Що робити, аби не перегрітися на сонці

▪ Відпочивайте у затінку, носіть капелюх, легкий одяг з довгими рукавами й штани для захисту від сонячних променів, намагайтеся не знаходитися на вулиці в піковий період спеки - з 11:00 до 16:00.

▪ Правильно одягайте дітей. У спеку їм не потрібні шапки, кофтинки й шкарпетки, щоб не продуло.

▪ Не залишайте дітей чи домашніх улюбленців в автомобілі без нагляду. Байдуже, що це в затінку чи всього на пару хвилин.

Літо може стати справжнім випробуванням не лише для вашого організму, але й для приміщень, де доводиться боротися з наслідками спеки. Кілька дієвих порад, як охолодити приміщення в літню спеку, якщо у вас немає кондиціонера.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, як пережити спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути