середа, 16 травня 2018 13:53

Стало відомо, коли в Києві введуть електронні рецепти на ліки

Стало відомо, коли в Києві введуть електронні рецепти на ліки

Понад рік в Києві й інших великих містах України можна записатися до "державних" лікарів онлайн через сайт Helsi.me. Наприклад, такий сервіс вже давно діє в більшості поліклінік Києва. Багато жителів столиці давно звикли до електронного запису і розуміють: якщо не записатися в інтернеті, то доведеться простояти в черзі до лікаря значно довше.

Як працює система електронного запису до лікаря і коли в Києві з'явиться можливість виписувати електронний рецепт - Gazeta.ua запитала у CEO сервісу Helsi.me Артема Михайлюка.

Зареєстрували понад 1 млн декларацій

"Сервіс функціонує однаково в усіх 5 містах, в яких зараз працює. Записатися безкоштовно до лікаря можна онлайн, також - в реєстратурі при особистому візиті та по телефону. У Києві також працює централізований кол-центр. Проте медустанови самостійно вирішують скільки часу виділити на прийом за попереднім записом, а скільки - за живої черги. Наприклад, у Дніпрі клініки приймають пацієнтів виключно за попереднім записом, а в Києві працюють обидва варіанти", - пояснює Артем Михайлюк.

Всього в базі є вже понад 5 тисяч лікарів, і їх кількість продовжує збільшуватися. Найбільше лікарів - в Києві. Крім того, жителі Києва можуть записуватися не тільки до лікарів первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти і педіатри), але і до лікарів вузьких спеціалізацій.

"В інших містах ми над цим працюємо. Через нашу систему лікарі можуть зареєструватися в Національній системі eHealth і підписувати декларації з пацієнтами на обслуговування. Ця опція доступна абсолютно для всіх, незалежно від локації. Через Helsi вже зареєстрували понад 1 млн декларацій.

Електронний рецепт у Києві

Коли в Києві і інших містах з'явиться можливість виписувати електронні рецепти на ліки? Артем Михайлюк запевняє, що технічно це вже можливо, але на практиці буде впроваджено трохи пізніше.

"Уже розроблена така можливість. Але вона буде впроваджена вже після запуску в Центральному компоненті Національної системи eHealth. А також - після того, як будуть забезпечені відповідні нормативні документи Міністерства охорони здоров'я. Орієнтовно, це буде через два місяці", - говорить Михайлюк.

Рішення про підключення до системи Helsi приймає медзаклад або місцеві органи управління охорони здоров'я.

"Зі свого боку всім пропонуємо підключення вебсервісу Helsi, підтримку колл-центру і консультантів на місцях і навіть курси з основ комп'ютерної грамотності, якщо в цьому є необхідність. Для використання Сервісу не потрібно занадто потужних комп'ютерів, бо він працює в браузері і навіть зі смартфона", - говорить Артем Михайлюк.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, коли в Києві введуть електронні рецепти на ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути