понеділок, 26 березня 2018 16:51

"Майже всі українці інфіковані туберкульозом" - експерт МОЗ

"Майже всі українці інфіковані туберкульозом" - експерт МОЗ
Лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта очолює Центр громадського здоров'я МОЗ України з лютого 2018 року. Фото: dw.com

Україна перебуває в першій десятці світового антирейтингу за кількістю випадків резистентного туберкульозу.

"Майже всі в Україні, на жаль, інфіковані туберкульозом. Ця хвороба тривалий час може ніяк не виявлятися, але "сидіти" у нашому організмі. Для зараження необхідно, щоб почали діяти додаткові чинники, наприклад, у повітрі з'явився інфекційний аерозоль. Тобто щоб хвора людина чхнула або почала кашляти. Можна підхопити інфекцію в черзі у банку або в лікарні", - говорить dw.com генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта.

Реформа протитуберкульозної служби передбачає впровадження амбулаторного лікування, яке вигідніше, зазначає експерт.

"У туберкульозних диспансерах пацієнти лікуються у загальних палатах та неминуче спілкуються один з одним. Якщо поруч з ними людина, яка не має резистентності, то вона може її отримати. Існує два виходи: або перебудовувати диспансери таким чином, щоб забезпечити повноцінну ізоляцію пацієнтів за типом резистентності, або надавати лікування амбулаторно. За даними ВООЗ, другий варіант - найдоцільніший з економічної точки зору. Вже через тиждень-півтора від початку лікування пацієнт продовжує хворіти, але нікого не інфікує. Інколи розповідають, що потрібна обов'язкова госпіталізація. Але ми повинні розуміти, що туберкульоз - не така заразна інфекція як, наприклад, грип або кір. Існують прості правила, які дають змогу зменшити ризик навіть тоді, коли хворий залишається вдома - зокрема, провітрювання, перебування на свіжому повітрі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без води та з кишковою паличкою: показали жахливі фото пологового в Криму

В Україні встановлюють діагноз "туберкульоз" через 4 години після спеціального тесту. Лікування безкоштовне і доступне для всіх. Також Курпіта говорить, що найбільш уражений хворобою регіон - Донбас.

"Збільшується кількість захворювань на туберкульоз серед військовослужбовців у зоні АТО. Раніше таких випадків було менше десяти, а нині маємо вже кілька десятків. Проблемою є й обмежений доступ на неконтрольовану територію. Все дуже складно навіть з обміном інформацією з того боку. Так званий уряд ЛНР заборонив доставку препаратів до себе, тож ми були змушені везти їх через ДНР. Це ускладнює доступ пацієнтів до препаратів".

Держслужба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками ввела тимчасову заборону на продаж і використання болгарської вакцини проти туберкульозу БЦЖ. Бо після її введення на Сумщині померла триденна дитина. Про це повідомляють у прес-службі Держлікслужби. Батьки дитини звинувачують у халатності лікарів.

Зараз ви читаєте новину «"Майже всі українці інфіковані туберкульозом" - експерт МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути