середа, 16 жовтня 2024 05:10

Чому погіршується зір: правда і міфи

Чому погіршується зір: правда і міфи
Якщо у вас є проблеми з зором - зверніться до фахівця, повідомляє Міністерство охорони здоров'я. Фото: pixabay.com

Міністерство охорони здоров'я розповіло про правду і міфи щодо причин порушення зору.

Про це пише сайт МОЗ.

Правда і міфи про причини порушення зору

Одна з реальних причин порушення зору - генетика.

Фізіологічна причина короткозорості - неправильний розмір очного яблука і дефекти системи фокусування. Читання книжки чи сидіння перед екраном не можуть впливати фізіологічно, а спадковість на таке здатна, повідомляють.

Традиційно, однією із причин погіршення зору вважають екрани телевізорів, монітори комп'ютерів і дисплеї смартфонів. Насправді, науковці не знайшли зв'язку між короткозорістю і часом, проведеним за моніторами ґаджетів.

Втім, не виключено, що ми можемо відчувати певні симптоми, як-от напруження, сухість очей чи подвоєння зображення. Але зазвичай ці симптоми тимчасові і не мають впливу на розвиток хвороб ока. У сукупності такі симптоми називаються комп'ютерний зоровий синдром. Він часто зустрічається у користувачів комп'ютерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка різниця між застудою і грипом, симптоми Covid-19 і профілактика

Наукового підтвердження не знайшла також інформація, що шкідливо дивитися на монітори у темряві. Відповідно і читання при поганому світлі або ж лежачи - також не може призвести до хвороб очей, повідомляє МОЗ.

Багато батьків вважають, що погіршити зір може сидіння на задній парті. Втім, бажання посадити дитину на першу парту - не виправдане. Дивитись на віддалені предмети - нормальна функція нашого ока, тому нашкодити зору задня парта не зможе. Сидіння ж за першою партою бажане дітям, які мають вади зору, які не підлягають корекції.

"І нарешті про моркву. Справді, вітамін А бере участь у функціонуванні сітківки і його дефіцит може призвести до погіршення нічного зору. Втім, дефіцит має бути дуже великий, щоб мати якийсь негативний вплив. Але у зворотній бік це не працює, лікування проблем із зором поїданням кілограмів моркви не принесе результату. Те саме стосується і чорниці. Логічно, що ніякі біологічно активні добавки та фітопрепарати теж не матимуть жодного ефекту", - повідомляє МОЗ.

Профілактика проблем з зором

Наші очі дозволяють нам не губити з поля зору безліч дрібниць, проте часто самі залишаються поза нашою увагою. Щоб зменшити ризики погіршення зору, повноцінно і збалансовано харчуйтесь, слідкуйте за вагою, залиште шкідливі звички, як-от, куріння і ходіть на прогулянки. Останній пункт навіть важливіший, ніж здається. Дослідження вказують на те, що міопія прогресує повільніше у тих дітей, які частіше бувають на свіжому повітрі.

Якщо ж у вас є проблеми з зором - зверніться до фахівця. Не лікуйте його самостійно з допомогою вправ (вони не допомагають при порушеннях рефракції чи закапувань незрозумілими краплями.

Лікар допоможе вибрати найбільш дієвий метод лікування особисто для вас: окуляри, лінзи, фармакологічне лікування чи лазерну корекцію зору.

Антибіотиками не можна вилікувати все. Ними лікують лише захворювання бактеріального походження. А ось на віруси, як-от COVID-19 або грип, ці препарати не діють, повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Чому погіршується зір: правда і міфи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути