субота, 31 липня 2021 23:54

Виявили причини появи нових штамів коронавірусу

Виявили причини появи нових штамів коронавірусу
Фото: Pixabay

Жорстких карантинних обмежень необхідно дотримуватися, незважаючи на масштаби вакцинації, прийшли до такого висновку генетики, які побудували модель поширення коронавірусу.

Група дослідників під керівництвом Федора Кондрашова з Інституту науки і технології Австрії побудували епідеміологічну модель, яка описує динаміку зараження людей коронавірусом, щоб з'ясувати, від чого залежить, зникне новий варіант вірусу або закріпиться в популяції. Робота опублікована в журналі Scientific Reports.

Дослідники прорахували, як, відповідно до цієї моделі, епідемія буде розвиватися в популяції з десяти мільйонів людей протягом трьох років, за умови, що вакцинація починається після першого року. Потім автори роботи перевірили, що впливає на ймовірність виникнення стійкого штаму. Вони виявили, що в їхній моделі вона залежить від двох параметрів: частки вакцинованого населення і порогової кількості інфікованих, після якої починається спалах.

З одного боку, при низькому пороговому значенні інфекція швидко передається в популяції, а значить, з новим варіантом простіше знайти собі нового господаря. З іншого боку, висока частка вакцинованих створює умови, при яких новий варіант виграє у старого. У підсумку в модельній епідемії нові варіанти виникали, коли кількість щеплених в популяції доростає до 60 відсотків.

Але оскільки зупиняти вакцинацію не має сенсу, дослідники припустили, що віддалити виникнення нового варіанту можна, знизивши швидкість поширення вірусу в популяції. Вони внесли в свою модель разову подію, яка різко знижує цю швидкість - аналог епідеміологічних обмежень. Виявилося, що чим довше ця подія триває, тим сильніше падає ймовірність появи нового варіанту.

При максимальній тривалості обмежень в чотири місяці ризик, що новий варіант виникне, практично не зростав, а до моменту, коли 60 відсотків населення виявилося щепленими, і зовсім майже зник. Дослідники роблять висновок, що масова вакцинація не повинна бути приводом для ослаблення обмежень: не тільки соціального дистанціювання, а й переміщення між країнами.

Оскільки швидкість вакцинації в різних регіонах може сильно відрізнятися, нагадують вони, вільне переміщення додатково підвищує ризик, що нові варіанти потраплять в популяцію - а значить, необхідно узгоджувати епідеміологічні обмеження на міжнародному рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вакцинованих виявили унікальні симптоми Covid-19

Раніше у ВООЗ поділилися позитивним дослідженням стосовно штаму Delta.

Зараз ви читаєте новину «Виявили причини появи нових штамів коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути